Peter Springare anmäls för sin debattartikel – ”Dataintrång och tjänstefel”

Peter Springare. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 1 mar 2017 2017-03-01
E-post 42

ÖREBRO Peter springare anmäls av polismyndigheten för dataintrång efter att han skrivit en debattartikel i lokaltidningen Nerikes Allehanda. Enligt anmälan ska det i debattartikeln förekomma uppgifter som gett polismyndigheten anledning att tro att Springare begått tjänstefel.

Polisen Peter Springare som skrev ett Facebookinlägg om kriminella invandrares överrepresentation inom grova brott har kommit att bli världskänd. Nu anmäls han av polismyndigheten. Anledningen uppges vara en debattartikel som Springare skrev som svar till åklagaren Louise Helleday i Örebro, publicerad i lokaltidningen Nerikes Allehanda den 19 februari. Enligt SVT Örebro ska polismyndigheten ha reagerat på uppgifter som förekommer i Springares debattartikel.

– Man har anmält honom eftersom att man misstänker att han har gjort slagningar (i polismyndighetens datorer, reds anm) som han inte varit behörig att göra, säger chefsåklagaren Lina Lithner till SVT Örebro.

I anmälan står det, enligt SVT Örebro, att polismyndigheten har anledning att tro att Springare gjort sig skyldig till dataintrång eller tjänstefel. Anmälan mot Springare inkom till kammaråklagaren dagen efter hans debattartikel publicerades i Nerikes Allehanda. Även bevismaterial ska ha medföljt anmälan men chefsåklagaren vill inte gå in på vad det rör sig om. Hon ska nu ta ställning till om förundersökning ska inledas.

– Jag har begärt ut mer material från myndigheten, efter det tar jag ställning till om vi går vidare med ärendet eller inte, säger Lina Lithner.

PLUS: Se hela intervjun – Springare talar ut om kritiken, stödet, kollegerna, chefen och kommande Facebookstatusar

Peter Springare har via sms-svar till SVT:s reporter försökt få klarhet i anklagelserna mot honom.

”Vadå dataintrång?”, ska Springare ha undrat.

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag