Peterson lämnar Patreon i protest mot avstängning

Dave Rubin och Jordan Peterson. Bild: Faksimil Youtube
  • Onsdag 2 jan 2019 2019-01-02
E-post

Patreon drabbas av ett hårt bakslag när några av deras mest populära användare lämnar crowdfundingplattformen i protest mot att de stängt av youtubaren Sargon of Akkad. Jordan Peterson och Dave Rubin meddelade på årets första dag att de snart följer Sam Harris och lämnar Patreon.

Jordan Peterson lämnar crowdfundigplattformen Patreon i protest mot att de stängt av en annan användare, youtubaren Sargon of Akkad. Även podcastaren och youtubaren Dave Rubin lämnar den populära plattformen. Beskedet från Peterson och Rubin kommer i en Youtube-film som lades upp den 1 januari.

– Jag kommer att lämna Patreon den 15 januari, säger Jordan Peterson i filmen.

– Jag kommer också lämna Patreon den 15 januari. Vilket, för den delen, är något vi borde göra klart: det här är ingenting vi ville göra. Vi var båda nöjda med Patreon. Patreon har, i alla fall för mig, varit ryggraden för min show. Någonstans mellan 60 och 70 procent av våra inkomster kommer genom Patreon. Så det här är ingenting vi ville göra, säger Rubin.

Peterson säger att han vill tacka Patreon för vad de gjort i det förflutna då de gett honom en möjlighet att få ekonomiskt stöd i en tid när han verkligen behövde det.

– Så jag är inte det minsta glad för det som hänt, säger Peterson. Jag har tänkt mycket på det. Men på grund av Patreons benägenhet att censurera, och anledningarna till att de gör det, särskilt då jag tittat lite närmare på anledningarna, har jag blivit allt mer övertygad om att det är oetiskt att fortsätta mitt samarbete med företaget.

– Det här handlar om att ta ställning mot det ständigt pågående inskränkningen av yttrandefrihet och konstnärlig frihet, säger Rubin.

Peterson avslöjar dessutom i videon att de för tillfället arbetar på att skapa ett alternativ till Patreon.

Läs även: Ny studie ger Peterson rätt

Patreon är en crowdfundig-plattform som erbjuder fans möjligheten att kontinuerligt stödja skapare genom att erbjuda gåvor per månad eller per avsnitt, till skillnad från till exempel Kickstarter som låter fans stödja enskilda projekt. Patreon behåller 10 procent av de medel som samlas in genom plattformen.

Sargon of Akkad, eller Carl Benjamin som han egentligen heter, är en libertariansk youtubare vars patreon-konto stängdes av i december. Patreon motiverade avstängningen med att Benjamin uttryckt sig rasistiskt i en intervju på Youtube.

Patreons kritiker har emellertid pekat på att Benjamins kommentarer togs ut ur sitt sammanhang, och att det dessutom kom från material som Benjamin inte hade fått Patreon-stöd för, och därmed inte kunde utgöra ett brott mot Patreons användaravtal.

Kort efter att Patreon stängde av Benjamin valde den populära podcastaren Sam Harris att ta bort sitt patreon-konto. Harris var en av plattformens stora stjärnor med nästan 9 000 ”patreons” som skänkte mellan 23 och 65 000 dollar per avsnitt av Harris podcast ”Waking up”.

Läs mer: Ocensurerad Twitterkonkurrent hotas av nedstängning

”Som många av er vet, har crowdfunding-sidan Patreon stängt av flera framträdande skapare från sin plattform”, skrev Harris till sina följare när han avslutade sitt Patreon-konto. ”Även om företaget insisterar på att de alla bröt mot användaravtalet, verkar dessa senaste avstängningar bättre förklaras av politisk partiskhet. Även om jag inte delar de avstängda medlemmarnas politiska åsikter, ser jag det inte längre som säkert att exponera någon del av min podcasts finansiering till godtycket hos Patreon.”

Även Jordan Peterson var väldigt framgångsrik på Patreon, och hade som mest över 9 000 patreons som enligt uppgifter gav Peterson kring 80 000 dollar i månaden. Dave Rubin har i skrivande stund nära 2500 patreons.

Petersons, Rubins och Harris avhopp är hårda slag mot Patreon. Förutom att Patreon förlorar sina procent på patreon-jättarnas intäkter riskerar deras avhopp att skada Patreons image som en plattform som stödjer fritt skapande.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag