Pistolbeväpnade rånare slog Mohaneds bror blodig: ”Jag är arg på politikerna”

Mohaneds bror blev slagen blodig av en rånare. På golvet i butiken ligger en pistol. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 7 maj 2016 2016-05-07
E-post 1359

STOCKHOLM Tumult utbröt när två personer försökte pistolråna en liten butik intill Masmo tunnelbanestation strax innan klockan sju på fredagskvällen. En av rånarna blev fasthållen men slet sig efter att en av personalen blev misshandlad. – Han hade blivit slagen med en hammare, säger Mohaned som är bror till den misshandlade.

Det var tumultartade scener som utspelades i den lilla kiosken vid Masmo tunnelbanestation i södra Stockholm på fredagskvällen. När två personer, varav i vart fall en av dem var beväpnad med en pistol eller pistolliknande föremål, försökte råna kiosken ingrep personalen och lyckades först hålla fast en av rånarna, berättar polisen på sin hemsida.

Slagsmål utbröt på golvet i butiken och till slut lyckades den fasthållne rånaren komma loss och fly från platsen. Nyheter Idag har talat med Mohaned som driver butiken tillsammans med två bröder.

– Min bror ringde mig och han var skadad. Han berättade att rånarna var i butiken och han bad mig ringa polisen, han kan inte så bra svenska.

– Sen kom jag hit, jag ser att min bror blöder. Han hade blivit slagen med en hammare.

”Tjuvarna får medborgarskap och allt”

På golvet i butiken ligger en pistol och en hammare kvar, det syns även blodspår på flera ställen på golvet efter slagsmålet. Rånarna hade lämnat platsen på en moped som senare återfanns, men där tog spåren slut för polisen.

Strax innan klockan ett på natten mot lördagen hade polisen ännu inte kunnat gripa någon misstänkt gärningsman, säger vakthavande befäl hos polisens regionledningscentral till Nyheter Idag.

Mohaned berättar att han kom till Sverige för tio år sedan från Irak. Senare har även hans bror som nu är på sjukhus efter misshandeln kommit till Sverige. Tillsammans är de tre bröder som driver den lilla butiken vid Masmo tunnelbanestation. Men han är besviken på sitt nya land förklarar han samtidigt som två tekniker topsar blod från golvet och fotograferar på platsen.

– Jag är arg på de här politikerna som bestämmer. Tjuvarna får tillstånd att stanna, de får medborgarskap och allt. Men han som jobbar, betalar skatt och sliter, han får avslag hela tiden, hela tiden, säger Mohaned uppgivet.

Lyssna på samtalet med Mohaned

 

Precis som många andra hårt arbetande företagare i förorterna är Mohaned och hans bröder extra utsatta för brottslighet. Han tycker det är orättvist att hans bror, som nu plåstras om på sjukhuset, inte har kunnat få medborgarskap.

– Han kom för åtta år sedan, han försöker jobba, komma in i systemet och allting, säger han.

Nästan exakt en timme senare var det dags igen. Då rånades en liknande kiosk vid tunnelbanan i Kristineberg, ett område som ligger betydligt mer centralt i Stockholm. Ej heller där finns någon information om att en gärningsman har kunnat gripas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag