Plastfri påse ska beskattas – ser ut som den är av plast

Den nya skatten ska förhindra nedskräpning. Bild: Luz Aleyda Villa Posso
  • Onsdag 12 maj 2021 2021-05-12
E-post

HELSINGBORG En bärkasse av förnyelsebara råvaror som kan återanvändas 50 gånger kommer att beskattas som en bärkasse av plast för engångsbruk, enligt en dom i Förvaltningsdomstolen. – Det är rent åt skogen och tar i princip knäcken på hela vår utveckling av miljöanpassade plastpåsar, säger företaget Gaia BioMaterials grundare Åke Rosén till Tidningen Näringsliv.

Helsingborgsföretaget Gaia BioMaterials har utvecklat en bärkasse utan plast som kan återanvändas upp till 50 gånger.

Påsen är gjord av det egenutvecklade materialet Biodolomer, som är gjord av förnyelsebara råvaror och tagits fram i partnerskap med EU:s miljöprogram LIFE, som ger bidrag till miljö- och klimatåtgärder inom EU.

Trots det ska bärkassen beskattas som en vanlig plastkasse av plast, enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.

– EU har lagt ner tiotals miljoner i vår utveckling av Biodolomer. Det blir konstigt när EU ger medel för att vi ska utveckla en miljöanpassad produkt som sedan straffbeskattas i Sverige, säger Åke Rosén, grundare av Gaia BioMaterials, till Tidningen Näringsliv.

Den nya skatten på bärkassar av plast drevs igenom av Liberalerna i Januariöverenskommelsen, och började gälla 1 maj 2020. Skatten är på tre kronor per bärkasse plus 25 procents moms.

Läs även: Liberalerna fick igenom kritiserad skatt på plastpåsar – vill inte svara på frågor

Syftet med skatten är att minska användningen av plast, och bärkassar som är för varaktigt bruk och kan återanvändas flera gånger ska undantas från skatten.

– Efter att skatten på plastbärkassar infördes anpassade vi kassen för flergångsanvändning och testade den hos det statliga forskningsinstitutet RISE och fick den godkänd som flergångsbärkasse, berättar Rosén för Tidningen Näringsliv.

Trots detta beslutade Skattenämnden att påsen ska beskattas som en vanlig bärkasse av plast. Skälet är att den till utseendet liknar ”vanliga plastkassar” vilket innebär att den inte är avsedd för varaktigt bruk, resonerar Skattenämnden.

Gaia överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen, som emellertid går på Skattenämndens linje.

– Det är rent åt skogen och tar i princip knäcken på hela vår utveckling av miljöanpassade plastpåsar. Jag har sedan 1970-talet arbetat för att ta fram material som är lika bra som plast men mer miljövänliga. Och nu när jag lyckats göra något riktigt bra så sparkar de undan benen på mig, säger Rosén till Tidningen Näringsliv, och tillägger att Gaia kan komma att flytta produktionen utomlands.

Läs även: Liberalernas plastpåseskatt ett fiasko

Läs även: Liberalerna fortsätter ducka frågor om fiaskoskatt på plastpåsar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag