Liberalerna fick igenom kritiserad skatt på plastpåsar – vill inte svara på frågor

Den nya skatten ska förhindra nedskräpning. Bild: Luz Aleyda Villa Posso
  • Lördag 26 okt 2019 2019-10-26
E-post

I maj ska en ny skatt införas på plastkassar och plastpåsar i affär. Skatten har kommenterats av finansmarknadsminister Per Bolund (MP) men är ett förslag som Liberalerna fick igenom i Januariöverenskommelsen och nu inte vill kommentera för Nyheter Idag.

I Januariöverenskommelsen fick Liberalerna igenom en skatt på plastkassar i butik som börjar gälla i maj 2020 på tre kronor i skatt för en plastbärkasse och trettio öre i skatt per fruktpåse.

Skatten ingår i Liberalernas budgetmotion 2019, där man skriver att ”plast som sprids i naturen måste bekämpas. För att styra konsumtionen mot mer återvinning och förnyelsebara råvaror vill vi införa en plastpåseavgift. Genom att göra det dyrare att köpa bärkassar av fossilplast hoppas vi minska användningen av plastbärkassar vid vardagsinköp, vilket skulle vara till nytta för miljön.”

Men idag är det tyst från Liberalerna om den egna reformen. Varken Nyamko Sabuni, Johan Pehrson eller Christer Nylander har uttalat sig om skatten på plastkassar i debattartiklar, uttalanden eller i inlägg på sociala medier när skatten uppmärksammats under oktober.

Inte heller Joar Forsell, Arman Teimouri eller  Helena Gellerman, som är klimatpolitiska talespersoner för Liberalerna, har uttalat sig om skatten på plastkassar.

Tina Acketoft, som är Liberalernas talesperson för jordbruks- och miljöfrågor, nämner skatten på plastkassar i ett debattinlägg publicerat den 11 april i år på sajten Alltinget som ett exempel på ”miljö- och klimatskatter som vi driver på”.

Men när skatten uppmärksammats under oktober har det varit tyst från Acketoft, både vad det gäller uttalanden och på sociala medier.

Läs även: Liberalernas nya drag – vill införa ny skatt

Skatten på plastkassar har kritiserats av bland annat Expressens ledarsida, som skriver att skatten på plastkassar ”ger miljökampen dåligt rykte”.

Ledarredaktionen skriver emellertid bara att ”Januaripartierna inför nya skatter på plastpåsar i detaljhandeln”.

Expressen citerar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som uttalat sig om skatten och sagt att motivet för skatten är ”att minska problemen med nedskräpning och förorening i naturen och haven”.

Även i artikeln ”5 fakta om skatten på plastkassar” skriver Expressen att ”Förslaget är en del av Januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna”.

När regeringen presenterar skatten på plastbärkassar i ett pressmeddelande den 16 september 2019 skriver man också att skatten är ” en del av budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna” och låter det kommenteras av Per Bolund från MP.

– Plastpåsar är praktiskt för oss människor, men ett otyg för djuren och naturen. De orsakar nedskräpning och finns kvar länge i naturen eftersom det tar väldigt lång tid att brytas ned. En skatt kommer att stimulera till ny teknik och hållbara konsumtionsmönster, säger Per Bolund.

När Nyheter Idag kontaktar Liberalernas presstjänst kan de inte svara på frågan om skatten är ett förslag från Liberalerna, eller vem inom Liberalerna man ska kontakta för frågor om skatten.

Lyssna på samtalet med Liberalernas presstjänst här.

 

När de inte återkommit ett dygn senare kontaktar Nyheter Idag åter Liberalernas presstjänst, som ber att få våra frågor på mail.

Nyheter Idag skickade våra frågor till Liberalernas presstjänst torsdagen den 24 oktober 11.26.

Nyheter Idags frågor till Liberalerna om plastpåseskatten

Ambitionen med skatten är ju att minska nedskräpning med fossilplast i naturen. Varför görs då inte undantag för biologiskt nedbrytbar plast?

Finns det inte risk för att vi får en ökad klimatpåverkan om kunderna väljer påsar av tyg eller papp istället för plast?

Jag själv och många med mig brukar återvinna våra plastpåsar genom att använda dem som soppåsar. Vad ska vi använda istället?

Per Bolund har ju argumenterat för den här skatten. Varför har inget toppnamn från Liberalerna gjort det?

Om det är så att jag har missat att något toppnamn från liberalerna argumenterat för skatten på t.ex sociala medier, kan ni skicka en länk?

Nyheter Idag får ett automatiskt svar från Liberalernas presstjänst där de skriver att ”vi läser och svarar under kontorstider.”

När kontorstid passerat på fredagen har Nyheter Idag fortfarande inte fått något svar på våra frågor av Liberalernas presstjänst.

Inte heller på sociala medier vill Liberalerna kommentera den skatt de drivit igenom i Januariöverenskommelsen.

Twittraren Rebecca Amiris inlägg, där Liberalerna ”pingats” in, har efter fyra dagar inte kommenterats av Liberalerna.

Läs även: Så bemöter Åkesson kritik om att legitimera Liberalerna

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag