Liberalernas plastpåseskatt ett fiasko

Den nya skatten ska förhindra nedskräpning. Bild: Luz Aleyda Villa Posso
  • Fredag 18 sep 2020 2020-09-18
E-post 1039

Fyra månader efter att Liberalernas skatt på platsbärkassar infördes som ett led i Januariöverenskommelsen döms skatten ut som ett fiasko av experter och näringsidkare, enligt FPlus.

– Den här skatten träffar helt fel. Det är något som ser bra ut på en pressträff eller i sociala medier men som inte är det egentligen. Hållbarhetsarbetet är för viktigt för att slarvas bort på symbolfrågor, säger Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna, till FPlus.

Sedan skatten infördes har försäljningen av beskattade plastbärkassar minskat med 70 procent inom Ica Sverige.

Läs även: Liberalerna fortsätter ducka frågor om fiaskoskatt på platspåsar

Men samtidigt har Icas försäljning av obeskattade avfallspåsar på rulle ökat med 60 procent, medan försäljningen av obeskattade bärkassar av papp ökat med 60–70 procent, säger Runar Brännlund, professor på Handelshögskolan vid Umeå universitet.

– Det är en dålig skatt av många skäl. En aspekt är att de beskattade kassarna, som inte ens utgör ett miljöproblem, ersätts med produkter som är sämre ur miljösynpunkt, säger Brännlund till FPlus och fortsätter:

– Man måste precisera vad det är man vill uppnå. Om den motiveras av miljöskäl – vad ger det att vi använder färre plastpåsar? Jag har inte sett en enda siffra på det.

Till skillnad från de beskattade plastbärkassarna så tillverkas obeskattade avfallspåsar av fossil plast, samtidigt som de är för tunna för att användas flera gånger. Även de obeskattade bärkassarna av papp är sämre för miljön än de beskattade plastbärkassarna.

– En pappkasse är 43 gånger mer miljöbelastande i sin livscykel och en bomullspåse behöver användas 20 000 gånger för att komma ner i samma miljöbelastning som en engångsplastpåse, säger Pär Bygdeson till FPlus.

Inte heller som skatteinkomst har skatten på plastbärkassar varit en framgång. Regeringen hade räknat med att skatten skulle ge en inkomst på två miljarder för i år, men efter ett par månader är inkomsten bara 50 miljoner.

Läs även: Liberalerna fick igenom kritiserad skatt på plastpåsar – vill inte svara på frågor

Läs även: Liberalerna vill ha avgift på svenska motorvägar

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag