Platini gripen av fransk polis på grund av fotbolls-VM i Qatar

Michael Platini, Mohammed Bin Hamam och Khalifa International Stadium i Qatar. Bild: Chancellery of the President of the Republic of Poland/Kolocheirani/daly3d abd
  • Tisdag 18 jun 2019 2019-06-18
E-post 122

UEFA:s tidigare president Michael Platini har arresterats av fransk polis, misstänkt för korruption i samband med att Qatar fick arrangera fotbolls-VM 2022.  Platini greps av polisen i Nanterre, en förort till Paris, på tisdag morgon och togs in för förhör på antikorruptions-enheten. 

Platini valdes till president i UEFA efter svensken Lennart Johansson år 2007. Platini och Sep Blatter, tidigare president för FIFA, friades från anklagelser om korruption 2015 men fälldes för överträdelser rörande intressekonflikter och förbjöds att arbeta med fotboll.

2014 erkände Platini att han i hemlighet mött Mohamaed Bin Hammam innan han röstade på Qatar. Bin Hammam, som är från Qatar, var president för den asiatiska fotbollsfederationen fram till 2011, då han tvingades avgå efter att Sunday Times avslöjat hans inblandning i korruption. Detta ledde till att FIFA:s etiska kommitté förbjöd honom att arbeta med fotboll i resten av sitt liv .

Läs även: Hård kritik mot VM-aktuella Qatar

År 2010 beslutades att Qatar skulle få arrangera fotbolls-VM 2022, ett beslut som blivit hårt kritiserat. Arbetarna som bygger fotbollsarenorna i den arabiska diktaturen har usla villkor, och det har uppskattats att 1400 har dött.

Men hettan i Qatar gör också att fotbolls-VM inte kommer anordnas på sommaren 2022 som vanligt, utan har förlagts till november och december.

Michael Platini var tidigare fotbollsspelare och vinnare av Ballon d’Or, fotbollsvärldens finaste utmärkelse, tre gånger.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag