PM Nilsson erkänner: ”Jag har ätit lunch med Bieler”

Paula Bieler (t.v) och PM Nilsson (t.h) har käkat lunch och diskuterat invandringspolitik. Foto: Sven Pernils samt Frankie Fouganthin
  • Onsdag 16 sep 2015 2015-09-16
E-post 250

STOCKHOLM Igår kunde Nyheter Idag avslöja rykten om att PM Nilsson, ledarskribent på Dagens Industri, själv haft informella kontakter. När Nyheter Idag når Nilsson under onsdagen erkänner han utan omsvep. – Jag har ätit lunch med Bieler förra hösten, förklarar Nilsson i telefonen.

När Dagens Industri tidigare kunde avslöjat att lobbyorganisationer inom närningslivet, som Svenskt Näringsliv, haft kontakter med Sverigedemokraterna utbröt en häftig kritikstorm från fackligt håll. Även på Aftonbladets ledarsidor har kritiken varit hård.

Samtidigt kunde Nyheter Idag under tisdagen avslöja att Dagens Industri själva, genom PM Nilsson, haft kontakter med Sverigedemokraterna. Det har varit en typ av kontakter som beskrivits kunna vara i annat ändamål än rent journalistiska. Under onsdagseftermiddagen lyckades Nyheter Idag nå Nilsson och han erkänner utan omsvep att han ätit lunch med Sverigedemokraternas riksdagsledamot Paula Bieler.

– Jag har ätit lunch med Bieler förra hösten, sen har jag gjort en intervju med Karlsson på almedalsscenen. Det är de enda kontakterna jag haft, säger Nilsson i telefonen.

”Förutsätter att alla har samtal med SD”

Men kontakterna stannar inte där. Nilsson bekräftar även att han upprepade gånger sökt partiets pressekreterare Henrik Vinge för att boka intervjuer.

– Sen har jag frågat Vinge några gånger angående intervjuer i teveprogram. Det hann de inte med, men de är välkomna under hösten.

– Den typen av kontakter förutsätter jag att alla har med SD.

Trots att skandalrubrikerna den senaste veckan avlöst varandra om olika former av kontakter och dialog med Sverigedemokraterna, inte minst från näringslivets sida, tar Nilsson lätt på kritiken. Han menar tvärtom att det är fullt normalt för både journalister och lobbyister att ha dialoger, samtal och förståelse för riksdagspartier – även Sverigedemokraterna.

– Jag tycker att alla organisationer ska kunna träffa SD. De har en vågmästarroll och bestämmer hur riksdagsmajoriteten ser ut. Ska man förstå svensk politik måste man förstå SD, likaså om man vill påverka svensk politik, poängterar han.

Men det perspektivet har långt ifrån alla. Några av de mer högljudda kritikerna återfinns inom den fackliga organisationen LO och de menar att kontakter med SD är en mycket farlig väg att gå. Nilsson å sin sida understryker att han tycker tvärtom, att det istället finns all anledning att ha dialog med SD.

– Det är en stor miss av facket att avhända sig den möjligheten.

Den här lunchen, har det enbart rört journalistiska ändamål?

– Lunchen med Bieler var ett typiskt bakgrundssamtal där jag ville prata med henne om hur partiet tänker och hur de vill utveckla sin migrationspolitik. Det är ju hennes ansvarsområde.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag