Podden: Så bemöter Putilov Säpos påstående att han haft kontakt med rysk underrättelsetjänst

  • Torsdag 25 apr 2019 2019-04-25
E-post 28

”Enligt Säpo har Putilov haft kontakt med rysk underrättelsetjänst”, skriver Sveriges Radio och hänvisar till riksdagsdirektör Ingvar Mattsson. Själv misstänker Putilov att Säkerhetspolisen agerar politiskt. Nyheter Idags Chang Frick har talat med Sveriges kanske mest spionanklagade man om den nekade ackrediteringen till riksdagen och Säpos påstående om hans skumma kontakter. Lyssna på senaste avsnittet av Nyheter Idag-podden! 

Är Egor Putilov en rysk spion? Den frågan har länge stötts och blötts i svenska medier, utan att någon riktigt kunnat bevisa något. Och fram till torsdagen har inte Säkerhetspolisen eller någon annan officiell myndighet påstått något konkret. Men nu har alltså Säpo, enligt riksdagsdirektör Ingvar Mattsson, bekräftat att Putilov har haft ”kontakt med rysk underrättelsetjänst”.

Det rapporterar Sveriges Radio som samtidigt berättar att Putilov än en gång nekas riksdagsackreditering.

Nyheter Idag har talat med Egor Putilov som bestämt hävdar att han är utsatt för en förföljelse av myndigheterna, antagligen för att han är en oppositionell journalist. Möjligen kan det även bero på rasism, funderar han, eftersom han är ryss och därmed blir misstänkliggjord.

Men någon eller några måste han ha träffat som bevisligen arbetar för rysk underrättelsetjänst, hur kan annars Säpo påstå en sådan sak? Vad säger han själv om de sakerna? I ett nästan 40 minuter långt samtal försöker Chang Frick bena ut varför svenska myndigheter är så bekymrade när det kommer till Putilov, och vad han själv har att säga om detta.

Bli PLUS-medlem för att lyssna när Egor Putilov gästar Chang i Nyheter Idag-podden och berättar om spionanklagelserna!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag