Pojkar omskars med lödpistol – man åtalas

"Läkarens" verktyg. Foto: Polisen
  • Torsdag 12 mar 2020 2020-03-12
E-post 12070

GÄVLE/SÖDERHAMN En man i 30-årsåldern åtalas nu för att ha omskurit nio pojkar i Gävle och Söderhamn – utan bedövning och med en lödpistol som verktyg. Det rapporterar Helahälsingland.

Mannen som åtalas säger sig ha fått nio månaders sjukvårdsutbildning i Syrien, och har ingen sådan utbildning i Sverige. Att han har använt en lödpistol under ingreppen förklarar han med att den ”har så hög värme att alla eventuella bakterier dör”.

Mannen tycker själv att han är duktig på att utföra omskärelser, men har inte det tillstånd som krävs för att få göra det i Sverige.

Enligt åtalet har han omskurit nio pojkar varav sju har fått komplikationer som i vissa fall kan behöva rättas till med kirurgiska ingrepp.

Föräldrarna har betalat för ingreppen med Swish och varit under villfarelsen att det hela var lagligt och säkert. De uppger samstämmigt att den som har organiserat omskärelserna har suttit i ledningen för den numera stängda muslimska förskolan Bilaal i Söderhamn, och att den mannen uppfattades som pålitlig.

Enligt föräldrarna ska den här mannen ha varit aktiv i ingreppen och hållit fast barnen. Själv säger han att han bara deltog i egenskap av tolk. Han är inte misstänkt för något brott.

– Han har inte vetat om att den här personen inte haft tillstånd, därför går det inte att bevisa att den misstänkte haft det uppsåt som krävs för att förfarandet ska vara brottsligt, säger åklagaren Micael Dahlberg till Helahälsingland.

”Läkaren” åtalas för misshandel, grovt vållande till kroppsskada och brott mot lagen om omskärelse av pojkar.

Läs även: Trots tidigare landsflykt släpptes pedofilen ur häktet – försvann igen

Läs även: Påkommen med svensk pojkvän – skulle giftas bort med släkting

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag