Polen lämnar hellre EU än tvingas ta emot muslimer

Arkivbild. Foto: Piotr Drabik
Arkivbild. Foto: Piotr Drabik
  • Tisdag 8 aug 2017 2017-08-08
E-post 13885

EU Polackerna lämnar hellre EU än tvingas ta emot muslimska invandrare enligt det kvotsystem som Bryssel försöker påtvinga landet. Det framgår av en opinionsmätning som tidningen Polityka låtit göra.

I få EU-länder är stödet för den europeiska unionen så starkt som i Polen. Hela 74 procent av polackerna säger enligt en färsk mätning att det är bra att Polen är med i EU. Det är till och med en liten men noterbar ökning jämfört med förra året.

Men det kan snabbt komma att förändras när Bryssel nu fortsätter sätta press för att tvinga landet ta emot asylsökande migranter från Mellanöstern och Afrika.

Brittiska Daily Express skriver att Italiens förre premiärminister Matteo Renzi ställt ett ”ilsket ultimatum” till Östeuropa om att öppna sina länder för den nya asylvågen. Om de inte gör det bör Västeuropa strypa sina EU-stöd till de länderna, anser han.

– De som inte kan stanna i Italien måste tas emot i Europa, annars kommer vi sluta föra över pengar till de länder som inte accepterar kvoterna, säger Renzi.

EU-kommissionen driver just nu en rättstvist mot Polen, Ungern och Tjeckien för att de vägrar ta emot de företrädesvis muslimska invandrarna. Den tvisten kan alltså komma att omkullkasta polackernas förtroende för EU.

56,5 procent av polackerna säger enligt Politykas mätning att Polen gott kan klara sig utan EU:s pengar om de bara slipper muslimerna. En majoritet säger att de till och med är beredda att lämna EU helt och hållet om alternativet är att tvingas gå med på asylkvoterna. Endast 27,6 procent av de tillfrågade säger ”bestämt nej” till att lämna EU istället för att ta emot muslimska invandrare.

Den polska journalisten Konrad Kołodziejski förklarar polackernas resoluta motstånd mot muslimsk invandring med att de skräms av utvecklingen i de västeuropeiska länder som tagit emot många sådana invandrare. Han liknar asylvågen med en brand som EU:s ”liberala elit” försöker sprida över hela unionen, istället för att bekämpa den.

”Hur mycket förstånd behöver man för att inse invandrarnas fientlighet gentemot det europeiska samhället och dess kultur? Terrorattacker, fientliga handlingar och hat är inte enstaka incidenter, det är ett led i en process där två olika kulturer krockar med varandra. Det kommer inte att upphöra – vilket den liberala eliten hoppas på – för att lämna plats för ett harmoniserat, identitetslöst samhälle, utan istället sluta med att en starkare och mer aggressiv kultur dominerar”, varnar han.

Gör Polen rätt som vägrar ta emot muslimska invandrare?
16839 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag