Polis grep misstänkt – får JO-kritik

Foto: Wikimedia commons
  • Fredag 17 dec 2021 2021-12-17
E-post

SVERIGE En polisman med hund gömde sig i en bostad och inväntade en misstänkt gärningsman. När mannen dök upp försökte han fly, och blev då jagad och biten av polishunden. Nu får polisen kritik av Justitieombudsmannen, JO, för gripandet.

I JO:s beslut står det att en kvinna ringde Polisen en tidig morgon och berättade att en man som hon hade en relation med hade utsatt henne för ”ett allvarligt brott” hemma hos henne. När polispatrullen kom dit hade mannen lämnat bostaden, och kvinnan uppfattade det som att han väntade i närheten på att poliserna skulle ge sig av.

Några timmar senare ringde kvinnan till Polisen igen om att mannen var tillbaka i hennes bostad. Polisen beslutade att mannen skulle hämtas till förhör och att man skulle göra en husrannsakan i bostaden.

När poliserna kom dit hade mannen gett sig av igen, men man fick uppgifter om att han observerade dem på avstånd. Man tog då beslutet att en polisman med hund skulle gömma sig i bostaden medan övriga lämnade platsen, för att således lura fram mannen.

Polismannen gömde sig i sovrummet, och efter en halvtimme dök mannen upp. Polisen ropade på mannen som då direkt försökte fly. Efter att ha ropat en andra gång släppte polismannen hunden lös, som snart kom i kapp mannen och bet honom på flera ställen. Sedan kunde han gripas.

Agerandet har anmälts till JO, som nu dels riktar kritik mot att polismannen och hunden väntade på den misstänkte i bostaden.

”Bestämmelsen om husrannsakan kan inte användas för ett sådant ändamål. Det fanns därför inte stöd i lag för åtgärden. Polismyndigheten kritiseras för att den genomfördes”, skriver JO.

JO är också kritisk till att polismannen släppte lös hunden för att få stopp på den misstänkte.

”Efter att [polismannen] sagt att han var polis ropade han på [misstänkt] endast en gång innan han släppte hunden. Det framstår som att [misstänkt] egentligen inte fick någon möjlighet att finna sig i situationen och stanna frivilligt”, skriver JO och fortsätter:

”Mot bakgrund av det som kommit fram i utredningen borde det enligt min uppfattning ha gjorts försök att genomföra ingripandet mot [misstänkt] på annat sätt än att omedelbart använda hunden.”

”Även med beaktande av den försiktighet som är påkallad vid bedömningar av detta slag är det sammantaget min bedömning att det inte var försvarligt att släppa tjänstehunden på [misstänkt] på det sätt som skedde. [Polismannen] kritiseras för att han ändå gjorde det.”

Läs även: Rektorer får JO-kritik för att ha tvingat elever att delta i politiska manifestationer

Läs även: Tog till batongen i vårdnadstvist

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag