Polis mörklägger asylsökandes kriminalitet – Vill undvika ”högerextrem debatt”

Migranter vid gränsen till Tyskland. Foto: Metropolico.org
  • Lördag 2 jan 2016 2016-01-02
E-post 1783

TYSKLAND Polisen i Tyskland anklagas för mörkläggning av omfattande kriminalitet som den dryga miljon asylsökande migranter som kom till landet 2015 gör sig skyldig till. Enligt tyska Bild och brittiska Daily Mail görs detta för att inte ge bränsle till en ”högerextrem debatt”.

1,1 miljoner asylsökande migranter anlände till Tyskland förra året – fem gånger så många som 2014. Tyskland var det EU-land som tog emot allra flest asylsökande från Mellanöstern och Afrika, framförallt eftersom landet erbjuder generösa bidrag.

Men asylinvandringen har satt sina spår i det tyska samhället. Inte bara ekonomiskt och demografiskt, den har även fört med sig en våg av brottslighet som drabbar tyskarna. Enligt Bild, som är Tysklands största dagstidning, gör sig asylinvandrarna framförallt skyldiga till stölder, hälerier och droghandel.

Tystas ned

Enligt Bild har myndigheterna gett order till sina anställda om att inte tala högt om de asylsökandes kriminalitet. I bland annat Frankfurt har företrädare från såväl polisen, som vården och socialtjänsten livligt diskuterat bekymren med ökande droghandel i asylinvandringens spår, men beordrat kommuntjänstemännen att hålla tyst.

Anledningen uppges vara att man inte vill skapa oro bland allmänheten som redan är bekymrad över det stora antal asylsökande som på kort tid kommit till Tyskland. Det finns även en rädsla för att kriminaliteten bland invandrarna skulle kunna användas som argument mot invandring i en ”högerextrem debatt”.

Värvas av maffian

Bild skriver att kriminella grupperingar, eller maffior, aktivt rekryterar bland nyanlända asylsökande. Anledningen är att migranterna ännu inte hunnit etablerat sig i det tyska samhället och därför inte vet vart de ska vända sig för hjälp när de uppmanas utföra olika kriminella handlingar.

Framförallt används asylsökande som kurirer och för några få euro i lön transporterar de bland annat droger, men även stöldgods, kors och tvärs över landet.

Artikeln är rättad; Tyskland tog emot 1,1 miljoner asylsökande förra året.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag