Polisbrist i mindre orter – över 4 000 saknas

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 9 okt 2022 2022-10-09
E-post

SVERIGE Polisen har svårt att rekrytera till landets småorter och i nuläget saknas över 4 000 poliser för att nå målen till 2025, rapporterar SVT. Lars Eckerdal, polischef i området Fyrbodal, menar att det kan leda till långsiktiga konsekvenser.
– Man lär inte känna de lokala näringsidkarna – eller de lokala kriminella, säger han till TV-kanalen.

År 2025 är Polismyndighetens målsättning att antalet poliser i landet ska ha gått upp från drygt 22 000 till dryga 26 000. För att nå det målet måste samtliga regioner öka med hundratals poliser.

Myndigheten har dock svårt att rekrytera till landets småorter och därför placeras nya poliser ut runt om i landet. Det är personer som inte valt att jobba där och som allt som oftast byter av varandra.

– Vi brukar ha en rotation på mellan 1 och 1, 5 år att man får vara där och sen kan erbjudas någon annan plats då, säger Lars Eckerdal.

Läs även: Lärare larmar om lågbegåvade polisstudenter

Han tillägger att det inte är bra att poliserna byts ut med så täta mellanrum och att man från polisens sida gärna ser att de som placeras ut på småorter stannar där.

Enligt Eckerdal kan den ständiga ruljansen också leda till långsiktiga konsekvenser.

– Man lär inte känna de lokala näringsidkarna – eller de lokala kriminella. Att vara polis är ett stort kontaktskapande och för att få lokalförankringen behöver man vara på en ort länge, säger han till SVT.

Läs även: Springare: Polisen får skjuta människor av en anledning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag