Polischefen i Järva JO-anmäld av svensk-somaliska ”företrädare”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 29 okt 2017 2017-10-29
E-post 799

JÄRVA ”Vi har uppenbart haft problem med nätverk som begår grova våldsbrott, och särskilt inom den somaliska gruppen”, sa polischefen Niclas Andersson i en intervju 30 september. För det uttalandet har han nu blivit JO-anmäld av personer som anses vara företrädare för svensk-somaliska communityn. 

Polischefen Niclas Andersson har blivit JO-anmäld. Det är nätverket ”Förorten mot våld” tillsammans med ”företrädare för svensk-somaliska communityn”, som Förorten mot våld uttrycker det, som anmält Andersson.

Anmälningen har upprättats med anledningen av vad Niclas Andersson sa i en intervju i ”Vi i Kista/Tensta/Rinkeby” 30 september.

”Vi har uppenbart haft problem med  nätverk som begår grova våldsbrott, och särskilt inom den somaliska gruppen”, sa han. Artikeln handlade om kriminaliteten och hur den skulle motverkas.

Uttalandet är allvarligt, utpekande och saknar belägg, tycker Förorten mot vålds talesperson Ilyas Hassan.

– Vi har gjort en JO-anmälan för att vi ser allvarligt på polischefens uttalande. Delvis pekar polischefen ut en särskild etnisk folkgrupp, och fastställer sin föreställning eller egna värderingar om vem han anser vara svensk eller inte. Sedan finns det heller inga belägg för hans uttalande. Av den anledningen har vi gjort en anmälan. För de flesta i Järva är ju svenska medborgare, säger Ilyas Hassan, Förorten mot vålds talesperson, till P4 Stockholm.

Niclas Andersson har också konfronterats av de lokala politikerna under Spånga-Tenstas stadsdelsmöte. Det rapporterar Stockholm Direkt.

– Hur kunde du peka ut en hel grupp som kriminella, utbrast Mohamed Nuur, ledamot för socialdemokraterna.

Andersson försvarade sig med att det blev ett olyckligt uttalande och att han inte syftar till att peka ut en hel etnisk grupp som kriminella.

– Jag tycker inte, att jag pekar ut en hel grupp som kriminella. Det var aldrig min avsikt. Utan vi talade om att idag är det en grupp individer, som utsätts för grova brott och även är misstänkta och döms för grova brott, ibland är det samma personer. Att personerna har somaliskt ursprung är inte relevant för problematiken, säger Niclas Andersson enligt Stockholm Direkt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag