Polisen: Andra generationens invandrare överrepresenterade vid rån och utpressning i Växjö

Bild: Flickr
  • Måndag 3 jun 2019 2019-06-03
E-post 6426

VÄXJÖ Antalet personrån i Växjö har närapå fördubblats sedan 2015, och bakom brotten står unga killar med bakgrund i andra länder. Det uppger kommunpolisen Scott Goodwin för Lokaltidningen.
– Det är andra generationens invandrare det handlar om och de flesta är från Araby, säger han.

2015 polisanmäldes 28 personrån i Växjö. Sedan dess har antalet ökat varje år och 2018 var siffran 50, vilket innebär en nära fördubbling av antalet personrån på tre år. Scott Goodwin, kommunpolis i Växjö, berättar för Lokaltidningen att det i de flesta fallen handlar om unga gärningsmän, 8–17 år gamla, och att deras offer är i samma ålder.

– Det är för det mesta en liten klick av killar i 15-17-årsåldern i Växjö som rånar andra killar i samma ålder. De är ute efter mopeder och dyra märkeskläder och de hotar med någon typ av våld och har kniv för att skrämma sina offer, säger Scott Goodwin.

Polisen märker också att flera av de misstänkta rånarna ägnar sig åt så kallad bötning, en sorts utpressning av elever på skolorna i kommunen. Till exempel kan de påstå att en kille har tittat på någon annans flickvän och säga att han måste betala pengar för att inte bli ihjälslagen.

”Kan bli större problem i framtiden”

– Det har hänt att de har gått hem till föräldrarna och krävt dem på pengar när deras son inte har betalat. Föräldrarna har betalat för att deras barn inte ska råka illa ut. Det var till och med en förtvivlad farfar som ringde till mig en gång och var orolig för sitt barnbarn efter att mamman hade betalat, berättar Scott Goodwin.

Han säger att det råder en tystnadskultur och att offren sällan vågar anmäla dessa brott. Föräldrarna tror de gör sina barn en tjänst när de betalar utpressarna, men i själva verket innebär det bara att barnen fortsätter att utsättas för utpressning.

Scott Goodwin säger också att barn och ungdomar med invandrarbakgrund är överrepresenterade som förövare vid personrån och vid utpressning på skolorna i Växjö.

– Det är andra generationens invandrare det handlar om och de flesta är från Araby. Vi ser att det är unga killar i högstadieålder som börjar organisera sig i gängkriminalitet med utpressning och personrån och vi ser att det kan bli större problem i framtiden, säger Scott Goodwin.

Läs även: LISTA: Allt fler kommuner ger nyanlända migranter gräddfil till bostäder

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag