Polisen beslagtog och förstörde EPA – trots att inget brott begåtts

EPA-traktor, genrebild. Bild: Own work/CC BY-SA 3.0
  • Söndag 4 jun 2023 2023-06-04
E-post 0

Vittnen hävdade att Leo Larssons EPA-traktor gick i 80 kilometer i timmen. Då beslagtog polisen fordonet som de plockade isär – utan att hitta något fel. Nu kommer Leo kräva skadestånd, rapporterar Aftonbladet.

Det var i början av maj i år som Leo Larsson, 16, blev stoppad av polisen när han var ute och körde sin EPA-traktor, en ombyggd Volvo 960.

Anledningen var att ett vittne påstått sig ha sett traktorn köra i minst 80 kilometer i timmen, vilket är betydligt mer än de 30 kilometer i timmen som är tillåtet för en EPA-traktor.

För att kunna undersöka fordonet tog polisen det i beslag efter beslut från förundersökningsledare, och det hämtades av en bärgare.

– De provkörde inte ens bilen på plats men jag höll mig lugn, jag visste ju att bilen var laglig, säger Leo till Aftonbladet.

Men polisen kunde inte hitta någon manipulering av hastighetsbegränsningen, och för några dagar sedan lämnades EPA-traktorn tillbaka – i ett förfärligt skick.

– När jag öppnar dörren så ser jag hur allting är sönderrivet. Kablar som inte är relaterade till hastighetsbegränsningen är avklippta och det ligger spruckna plastbitar överallt, säger Leo.

Dessutom var en baklykta krossad, en bakspegel var repad och då takluckan varit öppen hela tiden hade det regnat in i fordonet.

– Klart man blir besviken när man får tillbaka bilen i det skicket. I vissa fall måste vi riva bilen inuti för att kunna hitta var bilen har modifierats, säger Patrick Hamrén, inspektör vid polisen i Bollnäs, till Aftonbladet.

Leo Larsson tycker emellertid att polisens hantering av fordonet är oacceptabel, och kommer kräva skadestånd.

– Jag kan acceptera att man måste riva, men att man inte återställer när man inte hittar något, det kan jag inte acceptera, säger Leo.

Läs även: Utredningar läggs på hög när polisen fokuserar på skottlossningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag