Polisen börjar övervaka Malmö med drönare

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 18 okt 2019 2019-10-18
E-post 572

MALMÖ Nu ska polisen börja övervaka delar av Malmö med drönare. Det handlar om områdena  Nydala, Hermodsdal och Lindängen, som alla räknas som ”särskilt utsatta områden”, och projektet inleddes den 17 oktober enligt polisens hemsida. 

”Drönarna är ett komplement och naturligt hjälpmedel, till de poliser som arbetar dygnet runt i områdena” skriver polisen.

– Bilder från drönarna hjälper oss att snabbare få koll på händelser och där med också komma snabbare till aktuell plats, säger Johannes Dontsios, gruppchef för områdespolisen lokalpolisområde Malmö söder.

Läs även: Försvarshögskolans markoperativa forskare: Så kan militären användas mot kriminella gäng

Polisen har rätt att övervaka med kamera om det finns risk för allvarlig brottslighet och syftet är att förebygga eller utreda brott. Materialet får också användas i polisens utredningsarbete.

Projektet inleddes på torsdagen den 17 oktober, och det första passet varade mellan klockan 13 och 23. Den som hanterar drönaren får inte filma in i bostäder eller andra platser som anses integritetskränkande, utan bara på allmän plats.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag