Polisen fick panik – grep Paludan för våldsamt upplopp

Bild: Faksimil Facebook/NKPG News / Niklas Luks
  • Måndag 2 maj 2022 2022-05-02
E-post

I ett reportage i Dagens Nyheter om påskhelgens korankravaller vittnar poliser och intern polisdokumentation om en polisledning som bröt samman och agerade i panik, och om hur Rasmus Paludan frihetsberövades för att ha skapat upplopp.

– Han bör polisanmäla detta, säger en polis till Dagens Nyheter.

Över 300 poliser har hittills anmält skador till skyddsombuden efter påskhelgens korankravaller. Nu vittnar flera poliser och intern dokumentation om hur polisens arbete kollapsade och ledningen agerade i panik under kravallerna.

Det började redan på skärtorsdagen då Rasmus Paludan fått tillstånd för allmän sammankomst i det utsatta området Skäggetorp i Linköping klockan 15.30. En timme innan sammankomsten har maskerade personer börjat samlas på platsen.

Paludan och polisen kan bara iaktta det upplopp som bryter ut från avstånd. Polisen överrumplas av kravallerna och tvingas retirera under stenregn, medan polisbilar vandaliseras och eldas upp.

Läs även: Polisen retirerar från korankravaller: ”Vill undvika våld”

Klockan 16.52 frihetsberövas Paludan med motiveringen att han skapade upplopp, ett beslut Polismyndigheten vägrar kommentera idag.

– Det var en mycket långsökt tolkning av polislagen. Paludan var inte ens på plats. Han bör polisanmäla detta, säger en polis till DN.

Paludan hålls kvar på polisstationen i Linköping omkring en timme och ställer in den planerade och tillståndgivna sammankomsten i Navestad i Norrköping. Men även där bryter kravaller ut fast Paludan inte är på plats.

Polisens plan för att hantera Paludans sammankomster var att en och samma polisstyrka skulle följa med Paludan från plats till plats.

– Man räknade kallt med att samma personal, huvudstyrkan, skulle följa Paludan genom de tre första städerna Jönköping, Linköping och Norrköping. Det är kostnadseffektivt, berättar en polis för DN och fortsätter:

– Men då kan man inte ta hand om efterspelet i en stad, och förbereda när mobben samlas i nästa stad med exempelvis de viktiga dialogpoliserna. Man skulle haft tre olika polisinsatser.

På skärtorsdagens kväll innebär detta att polisens huvudstyrka är kvar i Linköping för att hantera upploppet där samtidigt som nya kravaller bryter ut i Norrköping medan förstärkningarna fortfarande är på väg.

Polisledningens försök att skrapa ihop förstärkningar har dessutom försvårats av att man inte utlyst någon extra beredskap inför påskhelgen, vilket gör att många utbildade poliser är bortresta eller har druckit alkohol och kan inte rycka in.

– Vi fick gå in och bara försöka göra något. Ledningen hade fryst, var i chock, berättar en polis för Dagens Nyheter.

Även på långfredagen skulle samma polisstyrka följa Paludan från Rinkeby till Örebro istället för att förbereda två separata polisinsatser. Det första upploppet i Rinkeby varade i omkring fem timmar. Sedan skulle samma poliser hantera folkmassan i Vivalla i Örebro, där Paludan fått tillstånd för sammankomst.

På långfredagen togs ett plötsligt beslut om att flytta den allmänna sammankomsten till Sveaparken i centrala Örebro. Men det hjälpte inte. Innan polisen hunnit sätta upp kravallstaket utbröt dagens andra upplopp på platsen, där bland annat en polisbuss kapades och sattes i brand.

Den här gången greps inte Paludan för upploppet, men han kunde inte heller släppas fram för att hålla sin tillståndsgivna sammankomst.

– Våldet var för stort. Vi tyckte det var olämpligt att släppa fram Rasmus Paludan så han kom aldrig dit, säger Peter Karlsson, kommenderingschef i region Bergslagen, till DN.

Nu överväger Polisförbundet överväger att för första gången anmäla Polismyndigheten för brott mot arbetsmiljölagen, samtidigt som den interna kritiken mot polisledningen är hård.

– Att det sket sig på första stället säger jag inget om. Man planerar så gott det går och lutar sig mot tidigare erfarenheter. Men om man missar på torsdagen ska man för helvete inte missa fredag, lördag och söndag. Det är ett lågvattenmärke, polisen tappade ju kontrollen, säger en polis som arbetade under kravallerna till DN.

Region Bergslagens kommenderingschef Peter Karlsson säger till DN att Polismyndigheten tar till sig av kritiken.

– Jag tror det finns substans i den kritik som du har nåtts av, och det får vi ta till oss. Det är ganska många poliser som varit med om saker som ingen vill att någon ska hamna i, någonsin, säger Peter Karlsson, kommenderingschef i region Bergslagen, till DN.

Flera poliser säger till DN att åratal av förtroendeskapande arbete rivits ned när mobben fått segervittring efter korankravallerna.

– Och nu nekas Rasmus Paludan nya tillstånd, för att Polismyndigheten inte mäktade med påsken, säger en polis till DN.

Läs även: Polisen totalnobbar Paludan – alla tillstånd nekas

Läs även: Paludan attackerad vid moské

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag