Paludan attackerad vid moské

Rasmus Paludan Foto: News Øresund -Johan Wessman (CC BY 3.0).
  • Måndag 2 maj 2022 2022-05-02
E-post 682

UPPSALA Rasmus Paludan blev attackerad när han försökte bränna en koran utanför Uppsala moské på söndagseftermiddagen, rapporterar SVT. Paludan fick snabbt köra från platsen när ett flertal män rusade mot honom och hoppade på hans bil.

Rasmus Paludan hade nekats tillstånd att hålla ett valmöte i Uppsala, men dök ändå upp på söndagen med några följeslagare. Han försökte tända eld på en koran utanför Uppsala moské men blev snabbt avbruten när flera män kom springande mot honom.

– Han gick ut ur sitt fordon men möttes väldigt snabbt av personer som angrep fordonet så att det uppstod skador, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen i region Mitt, till SVT.

På en video från händelsen kan man bland annat se hur en man tar sig upp på Paludans bil och hoppar på framrutan och taket. Flera andra män samlar sig runt bilen som då accelererar snabbt och lämnar platsen.

Varken Paludan eller någon annan person kom till skada. Däremot fick bilen skador, vilket ska anmälas som skadegörelse. Vid 19-tiden på kvällen hade Paludan lämnat Uppsala.

Yaser Abu-Jheisheh, vice ordförande på Uppsala moské, berättar att folk känner sig svikna av polisen.

– Jag har aldrig varit med om en sådan här situation tidigare. Vi hade ju pratat med polisen och politiker och sagt att vi inte kommer kunna styra händelserna om han kommer. Många känner sig svikna av polisen för att de inte hindrade personen från att komma fram hit, att de inte stoppade honom tidigare, säger han till SVT.

På måndagsmorgonen rapporterar Aftonbladet att två personer greps efter attacken mot Paludan. En man är misstänkt för skadegörelse och våldsamt motstånd, men har släppts på fri fot. En annan man är misstänkt för blåljussabotage och har anhållits.

Läs även: Polisen totalnobbar Paludan – alla tillstånd nekas

Läs även: 183 poliser skadade i upploppen: ”Tur att ingen har dött”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag