Polisen genomför ytterligare bombsökning: Man dödad av handgranat i södra Stockholm

Tekniker arbetar på platsen. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 7 jan 2018 2018-01-07
E-post 388

STOCKHOLM En man dog och en kvinna skadades efter att en trolig handgranat detonerat intill tunnelbanestationen i Vårby gård i södra Stockholm. Polisens bild är att det inte finns något som tyder på att explosionen var avsedd mot just honom, utan det var ren otur att han råkade ut för explosionen. Under söndagseftermiddagen genomför polisen ytterligare en sökning med bombhund, nu på spåren vid tunnelbanestationen.

Klockan 11.07 larmas polis till tunnelbanestationen vid Vårby gård i södra Stockholm. En man ligger på marken med svåra skador efter en explosion och polisen inleder en omfattande insats. Senare under dagen visar det sig att allt tyder på att en handgranat exploderat, enligt polisen. Nyheter Idag har talat med Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens ledningscentral och han säger att det inte finns något som pekar på att explosionen var avsedd mot den nu avlidne mannen.

– Mannen har plockat upp ett föremål på marken som exploderat. Det finns ingenting som tyder på att det är riktat mot de här personerna. De har varit på platsen i ett ärende, han har sett det här ligga på marken, han har tagit upp det och då har det exploderat.

Låg livlös på marken efter explosionen

Mannen, som nu är död, var på platsen tillsammans med en kvinna och det ska ha varit ett par, förklarar Olsson. Även kvinnan skadades i samband med explosionen.

– Kvinnan har lindriga skador. Hon har sårskador i ansiktet och eventuellt på benen och sedan någon tryckskada.

När Nyheter Idag anländer till platsen ligger två cyklar på marken precis utanför tunnelbanestation, men även vad som ser ut att vara en ryggsäck och lite andra föremål. Troligen tillhör dessa paret som skadades i samband med explosionen. Polisen har i nuläget inget bild av hur eller varför en handgranat, eller liknande explosivt föremål, funnits på platsen.

– Det finns väl egentligen bara tre alternativ. Någon har gjort sig av med den, någon har tappat den eller har någon medvetet lagt den där.

På platsen talade Nyheter Idag med en man som befunnit sig i närheten i samband med explosionen. Han berättar att en person låg livlös på marken med kraftiga skador på överkroppen. Det är ännu fortfarande oklart om någon sett själva händelsen, förutom kvinnan.

– Jag vet inte om det finns ögonvittnen, men folk har ju hört smällen, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Genomför ytterligare bombundersökning – Trafiken stängs av

Innanför de omfattande avspärrningarna arbetade polisens tekniker under eftermiddagen för att säkra spår på platsen. Flera polispatruller, tekniker och även polisens bombgrupp var på platsen. I luften cirkulerade även en polishelikopter stundtals.

När Nyheter Idag talar med Sven-Erik Olsson vid 17.20-tiden på söndagseftermiddagen meddelar han att en utökad undersökning kommer ske på platsen.

– Man har kommit på nu att man kanske ska göra en undersökning på spåren i närområdet också, så ingen har tappat, kastat, lämnat – välj vad du vill. Det kommer bli en liten avstängning av trafiken igen så kommer vi med bombhund för att söka på spåren i närheten.

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse  och som mord. Både polis och Huddinge kommuns krishanteringsgrupp kommer närvara på plats under söndagen dit allmänheten kan vända sig med frågor men även lämna tips och information om händelsen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag