Polisen i Hagfors jagar våldtäktsman – tar hjälp av Facebook

Hagfors samhälle från ovan. Foto: Ulf Lagerkvist / Wikipedia
  • Måndag 6 okt 2014 2014-10-06
E-post

VÄRMLAND Det lilla samhället Hagfors har drabbats av en våg av sexbrott mot kvinnor. Nu uppmanar polisen stadens kvinnor att iaktta särskild försiktighet om de vistas i stadens centrum kvälls- och nattetid. – Det är sannolikt samma gärningsman, säger polisen.

Under en dryg månads tid har Hagfors skakats av en serie våldtäkter, våldtäktsförsök och andra sexuella övergrepp. Nu är polisen säker på att det är samme man som begått de flesta av brotten, rapporterar Nya Wermlandstidningen.

– Vi har kommit fram till att sannolikt är samma gärningsman i ett flertal av fallen och att det är en mycket aktiv gärningsman som gjort mycket grova övergrepp på kvinnor under kort tid, säger Tommy Lindh som är pressinformatör hos Värmlandspolisen, till Nya Wermlandstidnignen.

Gärningsmannen beskrivs i alla fallen som ganska ung, mörkhyad och med smal kroppsbyggnad. Han har burit både ljusa och mörka huvtröjor, där huvan varit uppdragen.

Samtliga brott har begåtts i ett begränsat område i centrala Hagfors och går under flera brottsrubriceringar, sexuellt ofredande, försökt till våldtäkt, våldtäkt, ofredande genom fönstertittning samt rån. Det hela började den 31 augusti då en kvinna angreps och blev rånad på sin mobiltelefon. Samma dygn attackerades en annan kvinna när hon var på väg hem och gärningsmannen bröt ner henne på marken och tog tag mellan hennes ben.

Sedan dess har ett flertal våldtäktsförsök och sexuella ofredanden ägt rum. Natten till söndagen begick den misstänkte gärningsmannen en fullbordad våldtäkt.

Nu har Värmlandspolisen tillsatt extra resurser för att utreda händelserna och för att öka tryggheten i kommunen. Och från polisens sida vill man få in alla incidenter som kan kopplas ihop med den gärningsman som nu eftersöks. Nyheter Idag har talat med Per-Arne Eriksson på Värmlandspolisen.

Har ni några spår efter den misstänkte gärningsmannen?

– Det kan jag inte säga något om i nuläget, säger Per-Arne Eriksson, men förklarar samtidigt att det sammanlagt finns elva fall som antas ha ett samband. Och polisen är angelägna om att komma vidare i utredningen.

Till sin hjälp använder nu polisen sin Facebooksida med en uppmaning till stadens kvinnor att vidta alla försiktighetsåtgärder de kan. Och det är många som uttrycker sin rädsla och sin vrede i kommentarsfältet.

– Vilket samhälle vi har fått bara elände Sverige är snart det farligaste landet att leva i om det fortsätter så här! Politikerna blundar! skriver en Facebookanvändare.

Vissa har också tagit fasta på att gärningsmannen beskrivs som mörkhyad, något som fått många Facebookanvändare att reagera.

– Det viktiga nu är att hitta den skyldige – inte leka rasister, påpekar en kvinna medan en annan kvinna ber att Värmlandspolisen ska stänga tråden.

Hittills har Värmlandspolisens inlägg delats över 120 gånger.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag