Polisen i nära samarbete med Facebook

Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Tisdag 11 mar 2014 2014-03-11
E-post 0

Trodde du att ditt trollkonto var anonymt? Nu får du tänka om. Poliser i Sverige som utreder misstänkta brott på Facebook kan numera vända sig direkt till Rikspolisstyrelsen, som i sin tur vidarebefordrar förfrågan till Facebook.

– Det stora hindret har varit att få ut uppgifter från USA, där har vi fått det väldigt, väldigt mycket bättre på sista tiden, säger Anders Ahlqvist, IT-brottshandläggare på Rikspolisstyrelsen till Sydsvenskan.

Rikspolisstyrelsens avtal med Facebook innebär att svensk polis kan begära ut uppgifter om ip-adresser. Adresserna kan sedan peka på vem som står bakom ett konto. Sedan den 1 december förra året har Rikspolisstyrelsen skickat 78 förfrågningar till Facebook och polisen tror att förfrågningarna kommer att öka i framtiden.

– Polisen är en stor organisation så det tar tid att sprida informationen. Men det sprider sig och antalet förfrågningar ökar och svaren från Facebook trillar in i jämn takt, säger Anders Ahlqvist till Sydsvenskan.

VPN-tunnlar inte heller trygga

Anonymiseringstjänster, eller så kallade VPN-tunnlar, gör att polisen inte alltid hittar gärningspersonerna även om Facebook lämnar ut uppgifter.

– Men fallet stängs inte bara för att man använt en anonymiseringstjänst. Sedan beror det på vad det är för brott. Det kan finnas många andra åtgärder att vidta. Men jag tänker inte gå in på vilka, säger Anders Ahlqvist till Sydsvenskan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag