Polisen i Väst: ”Vi har inte slutat utreda ringa bedrägeribrott”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 12 jul 2023 2023-07-12
E-post

Polisen i Väst nekar till att man slutar utreda ringa bedrägeribrott i ett mejl till Nyheter Idag. Enligt en JO-anmälan från en anställd har polisen i Väst slutat utreda ringa bedrägeribrott där summan understiger 1 250 kronor, en anmälan som till stöd för sin sak bifogat interna mejl från polisen.

Enligt en anmälan till Justitieombudsmannen har polisen i Väst slutat utreda ringa bedrägeribrott där summan understiger 1 250 kronor, vilket skulle bryta mot polislagen 2 § p.3, enligt vilken Polismyndigheten ska ”utreda och beivra brott som hör under allmänt åtal”.

Anmälaren, som är anställd vid polisen, tar i sin anmälan stöd av interna mejl från polismyndigheten om att sluta utreda ringa bedrägeri.

”De lägger ned alla ringa bedrägerier d v s under 1250:- vilket vi är några som reagerat på för det innebär att de legaliserat ringa bedrägeri” står bland annat att läsa i ett av mejlen.

Enligt anmälaren innebär detta, förutom att urholka förtroendet för polisen bland allmänheten, att ”de bedragare som sätter i system att lura medborgare på mindre belopp men i stor omfattning följaktligen kan fortsätta sin verksamhet med polismyndighetens goda minne”.

Nyheter Idag har tidigare sökt polisen i Väst för en kommentar om JO-anmälan. På eftermiddagen inkom ett svar, där Alexander Mc Queen, Tf Biträdande Sektionschef på Bedrägerisektionen nekar till att man slutat utreda ringa bedrägerier.

”Nej, något sådant beslut finns inte från Bedrägerisektionen region Väst, Polismyndigheten. Vi har inte slutat utreda ringa bedrägeribrott. Rättsavdelningen sköter hanteringen av JO-anmälningar” skriver Mc Queen till Nyheter Idag.

Läs även: Polisen i Väst slutar utreda ringa bedrägeri

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag