Polisen: ”IS-flaggan kan utgöra hets mot folkgrupp”

Såhär ser ISIS-flaggan ut. Foto: theglobalpanorama
  • Fredag 20 feb 2015 2015-02-20
E-post 854

SVERIGE Nu letar polisen efter IS-flaggor som människor bär eller använder offentligt, enligt ett direktiv som gått ut till hela myndigheten. – Vi vill driva det här juridiskt och se om propagandan kan utgöra hets mot folkgrupp, säger Erik Nord hos polisen.

Islamiska statens flagga har blivit världskänd efter omfattande medierapportering från mellanöstern. Flaggan, som består av bland annat en del ur den islamiska trosbekännelsen, kan utgöra hets mot folkgrupp, menar polisen i Göteborg. Ett direktiv har nu gått ut från myndigheten om att hitta IS-flaggor, rapporterar SVT.

– Vi vill driva det här juridiskt och se om propagandan kan utgöra hets mot folkgrupp, mot exempelvis judar, säger Erik Nord, chef för polisområde storgöteborg till Västnytt.

Hittills ska minst två personer blivit stoppade i Göteborg med den kontroversiella flaggan enligt uppgifter till GT. Till GT förklarar även Nord att polisen har en bild av att det finns ”en hel del” människor i Sverige som sympatiserar med terrorstaten IS och att detta även synts efter terrordådet i Köpenhamn.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag