Polisen kan komma att stoppa Springares medverkan på Nyheter Idag

Peter Springare. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 20 mar 2017 2017-03-20
E-post 2533

SVERIGE Det är inte säkert att Peter Springare kommer få lov av sin arbetsgivare Polismyndigheten att skriva krönikor på Nyheter Idag. Det berättar Sydsvenskan som publicerar en artikel från TT där företrädare för myndigheten kommenterar Springares nya mediala engagemang. – Jag vet inte om det kommer godkännas, säger Mats Nylén, kommunikationschef vid polisregion Bergslagen.

Nyheten att Peter Springare ska skriva krönikor på Nyheter Idag har väckt stor debatt i sociala medier. Tidningen Sydsvenskan publicerar en artikel av TT där polisens kommunikationschef i Bergslagen, Mats Nylén, förklarar att det kan vara problematiskt för Springare att skriva krönikor. Polisens rättsavdelning ska titta på om det är förenligt med rollen som polis.

– Vi tittar på det. Som polisanställd är huvuduppdraget att jobba som polis. Om han vill jobba med andra saker så ska det anmälas som bisyssla och sen får vi som arbetsgivare fatta beslut om det är lämpligt eller inte. Det finns två delar i det: Ett är om det är lagligt, och två är om det är förenligt med hans skyldigheter som polis. Jag vet inte om det kommer godkännas, säger Mats Nylén.

Nyheter Idag har sökt Mats Nylén över telefon under måndagseftermiddagen utan resultat. Även polisförbundets ordförande Lena Nitz kommenterar Springares nya roll och hon säger ”att Peter Springare väljer att ge legitimitet till en tidning som Nyheter Idag, det riskerar förtroendet för oss alla andra”.

När Nyheter Idag ringer till polisförbundet avböjer Nitz att kommentera saken vidare.

– Jag är ens inte med i Polisförbundet, jag är med i ett annat fackförbund. Jag förstår inte vad Lena Nitz har med detta att göra, säger Peter Springare.

Frick: ”Mycket märkligt”

Det var medarbetaren Chang Frick på Nyheter Idag som rekryterade Peter Springare tillsammans med författaren Katerina Janouch som nya krönikörer. Det har varken diskuterats ersättning för krönikorna, eller någon form av anställning, berättar Frick. Han menar att Springares och Janouchs engagemang är på hobbybasis.

– Det finns massor av människor med olika yrkesbakgrund som skriver krönikor och andra debatterande texter i olika publikationer. Det är för mig obegripligt varför inte Springare skulle ha samma rätt till att uttrycka sig som exempelvis polismannen Martin Marmgren. Är det någon form av specialregler just i Örebro eller vad handlar detta om?

Frick säger att det kan behövas ett ”kryddmått” av redaktörskap bakom Springares texter och han förstår att Springare väcker känslor. Men det ska inte stoppa någon från att få lov att uttrycka sig i en tidning, tvärtom menar Frick.

– Det är en märkligt kultur i Sverige när man tycker det är problematiskt att en debattör som väcker stort engagemang inte ska få göra sin röst hörd i medier.

Nyheter Idag kämpar för Springares rätt att få uttrycka sin hjärtas mening även i fortsättningen. Stöd gärna Nyheter Idag genom att gilla oss på Facebook, om du inte redan gör det!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag