Polisen kärleksbombas efter terrordådet – Samtidigt behandlas muslimer illa

Foto: Roger Sahlström
  • Lördag 8 apr 2017 2017-04-08
E-post 1284

STOCKHOLM Tusentals blommor har lämnats utanför Åhlens i centrala Stockholm. Även tända ljus, nallar och annat lämnar människor på platsen efter fredagens terrordåd. Men allt är inte positivt, människor med slöja blir illa behandlade. – Jag har hört flera gånger att folk säger ”åk hem” och ”ni har inte här att göra”, säger fotografen Roger Sahlström som befunnit sig i centrum under dagen.

Tusentals människor i Stockholm visar sitt stöd efter gårdagens terrorattack som krävde flera människors liv. Blommor lämnas i tusentals utanför Åhlens där en lastbil kraschade in genom ett skyltfönster efter att ha kört ihjäl ett antal personer under fredagen. Fotografen Roger Sahlström har befunnit sig i centrala Stockholm under lördagen och tagit flera bilder på människors sorgearbete.

– Stämningen är positiv, men otrygg skulle man kunna säga. Folk vet inte riktigt hur de ska bete sig, vet inte hur jag ska beskriva det faktiskt. Det är lugnt och tyst, respektfullt skulle man kunna säga, förklarar Sahlström för Nyheter Idag.

Polisen har fått en del blommor?

– Ja, alla polisbilar som är i närheten har fått blommor och poliser som patrullerar får blommor i handen. De har stoppat blommor i sina bälten. Många poliser har blivit kramade också.

Terrordåd har kommit att bli vardag i flera länder i mellanöstern, inte minst där terrorstaten IS är aktiv. Mycket tyder på att dådet i Stockholm kan ha kopplingar just den typen av terrorism, en uppfattning som får anses vara allmän under lördagen. Sahlström noterar att grupper från mellanöstern har ett särskilt stort engagemang mot det som har hänt.

– Det är väldigt mycket iranier och irakier här med sina flaggor som visar stöd. De markerar kraftigt avstånd från all form av terrorism. De är nästan mer engagerade än vanliga svenskar, om man kan säga så.

– Det har varit en massa företrädare för olika religösa samfund. Bland annat syrisk-ortodoxa har varit här och sjungit och bett.

Folk beter sig illa mot kvinnor i slöja

Men allt har inte varit positivt i centrala Stockholm. Flera gånger har Sahlström noterat att stämningen har kommit att bli agressiv och hätsk mot muslimer, eller i vart fall människor som uppfattas som muslimer. I sociala medier är det många som kopplar dådet till religionen islam, inte minst på grund av att misstankar om att dådet förefaller vara islamistiskt motiverat.

– Tyvärr har de kvinnor som gått förbi här med slöja fått höra okvädningsord. De har varit här för att lämna blommor och visa respekt, men det fanns folk som inte visade dom respekt.

Är det en hätsk stämning mot muslimer?

– Jag har hört flera gånger att folk säger ”åk hem” och ”ni har inte här att göra”. Det har både fräst till flera gånger under dagen, det har både jag och min kompis sett. Folk både fräser och viskar, säger Sahlström.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag