Polisen kraftsamlar efter de blodiga dygnen – Löfven: ”Vi har för mycket organiserad brottslighet”

Två personer sköts i huvudet i Kista på onsdagen. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 9 mar 2017 2017-03-09
E-post 15

STOCKHOLM Resurser från hela Sverige har gjorts tillgängliga i polisens arbete med att utreda våldsbrottsligheten i Stockholm, efter att fem personer mördats inom loppet av två dygn. Händelserna, där fem personer mördats på två dygn, belastar en redan ansträngd polismyndighet.

På två dygn har fem personer mördats i Stockholm. I Stockholmsområdet uppskattar polisen att det pågår totalt 12 gängkonflikter. Och under torsdagen arbetar polisen med 47 mordutredningar. Att polismyndigheten just nu är särskilt ansträngd är ingen överdrift.  En särskild händelse upprättades redan under onsdagskvällen och den pågår ännu under torsdagen.

Det betyder att lokalpolisområdet får förstärkning från i princip resten av landet och det upprättas ett särskilt arbetssätt med att utreda brott. Nyheter Idag har talat med Stockholmspolisens informatör Kjell Lindgren och han bekräftar att det senaste morden i Kista kräver stora resurser från polisens sida.

– Om polisområde ”X” har 30 poliser i tjänst och då inser man att 30 poliser kommer inte räcka, men var ska vi ta de här ifrån? Det kan inte dom bestämma. Då gör man en särskild händelse, man tillsätter en chef för en insats, man tillsätter en yttre arbetsledare för insatsen och man plockar personal där den finns och med den kompetens som behövs.

En särskild händelse kan sättas in i en rad olika sammanhang, ett exempel kan vara vid större idrottsevenemang där polisen har anledning att närvara med stora resurser.

– Det innebär att det kan vara ett fotbollsderby som är väldigt kontroversiellt, då kallas det för särskild händelse idrott. Är det olika typer av brott gör man särskild händelse på samma sätt, där man behöver ett antal spanare, utredare, analytiker, IT-forensiker eller vad det nu vara må.

– Det kanske inte finns inom ett polisområde eller ett lokalpolisområde utan då använder man i princip hela rikets kompetens till en sådan grej, för då begär man resurser till just den här åtgärden.

Du kan inte säga något om hur stora resurser som har tillsatts i Kista?

– Nej, det vore dumt, förklarar Lindgren.

Den senaste dagarnas händelser i Stockholm har kommenterats av statsminister Stefan Löfven. Han slår fast att Sverige ”har för mycket organiserad brottslighet”.

– Det är fruktansvärt att det sker mord över huvudtaget. Jag vill inte gå in i ett brottsutredning som faktiskt pågår. Men vi har för mycket organiserad brottslighet i Sverige, säger Löfven till Aftonbladet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag