Polisen kraftsamlar i Göteborg inför EU-möte – En av de största kommenderingarna i modern tid

Poliser i norra Botkyrka. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 14 Nov 2017 2017-11-14
E-post 226

GÖTEBORG Under helgen kommer det hållas ett EU-toppmöte i Göteborg med regeringschefer och EU-toppar. Polisen har förberett en av de största kommenderingarna under modern tid och invånare uppmanas att stanna hemma.

På fredagen den 17 november hålls ett EU-toppmöte i Göteborg. Regeringschefer och EU-toppar kommer anlända till Hisingen i Göteborg under fredagen och säkerheten är på toppnivå, uppger Sveriges Radio.

Regionpolischef, Klas Friberg, och kommenderingschef, Erik Nord, förbereder en enorm insats för att säkra staden, detta trots att polisen förväntar sig mindre bråk än under toppmötet 2001.

– Vi har låga hotbilder vad gäller angrepp och attentat mot personer under mötet. Samtidigt är det ett förhöjt hot mot terror i Sverige, säger kommenderingschef Erik Nord, till Sveriges Radio.

Under onsdagen kommer avspärrningar sättas upp runt Svenska mässan i centrala Göteborg där deltagarna ska bo och toppmötet ska hållas. Under torsdagen när deltagarna anländer till Landvetter flygplats kommer motorvägen in till staden att stängas av.

Många Göteborgare är oroade inför helgen och kommer välja att stanna hemma. Västra Götalandsregionen uppmanar personal att ha Skype-möten hemifrån istället för att träffas. Många skolor kommer även vara stängda under fredagen och det är osäkert hur kollektivtrafik samt färdtjänst kommer att ta sig fram.

Föräldrar uppmanas att hålla barnen hemma och flera särskolor stänger under dagen. Många daghem har planerat om personalens schema för att se till att de som ska öppna och stänga bor så nära jobbet som möjligt.

Under måndagskvällen informerades boende i området om att de inte bör befinna sig på sina balkonger eller vara synliga i fönstret under mötet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag