Polisen: Kriminella tar över Stureplan

Med en puffra i handen får man gå före i kön. - Montage: Nyheter Idag
  • Torsdag 8 maj 2014 2014-05-08
E-post 0

STOCKHOLM Den som flitigt besöker Stureplan har förmodligen noterat en förändring under de senaste åren, åtminstone på några av de mer namnkunniga krogarna. Vakter såväl som polisens egen krogsektion talar om en situation som urartat och kriminella som tagit över krogarna.

I ett internt PM från Polisen som Nyheter Idag kommit över, beskrivs hur vakter inte vågar neka inträde för grovt kriminella gäng från förorten, som är lättkränkta och snara att dra till med rasistkortet, som omringar dem. De tar gärna till våld eller hot om våld när de inte får gå förbi kön eller om vakterna vill kontrollera någon ur deras sällskap.

De telefonsamtal till polisen som förr handlade om att någon sett misstänkt narkotikabruk handlar idag om akuta situationer där vakter räds för sitt liv.

Alla krogar har förstås inte samma problem, men några är särskilt utsatta. Den 19 april var det så fullt av kriminella på Berns att polisen inte kunde göra mer än iaktta och avvakta, av rädsla för att situationen skulle urarta om de ingrep.

– Polisen befinner sig i underläge och risken för våld och hot i krogmiljön är påtaglig, skriver Hanna Karlén från krogsektionen.

Spybar beskrivs som ett känt tillhåll för Norra Botkyrkas kriminella och ett större gäng från Södertäljenätverket har vid ett tillfälle angripit vakterna vid Collage, varav fyra greps medan okänt antal flydde från platsen.

Utöver de kriminellas omfattning har också antalet svarttaxibilar ökat i området. De kör mycket ovarsamt, är påstridiga i sin jakt på kunder och polisen säger sig inte ha tid prioritera deras trafikbrott.

De kriminella tar över

Dörren, garderoben, restaurangen. Det är den klassiska metod som yrkeskriminella grupperingar använder för att steg för steg ta över krogar och restauranger. Först tar man kontroll över dörrvakterna, byter ut dem mot sina egna eller hotar dem som jobbar där så de inte vågar agera. Sedan tar man över garderoben. När det är gjort fortsätter man tills man till slut äger hela verksamheten, om inte på pappret så i praktiken. Ägaren kan inte göra mer än hjälplöst se på när det denne byggt upp fräckt och utstuderat stjäls framför ögonen på dem. Alternativet handlar oftast inte om huruvida kriminella ska ta över eller inte, utan om vilken kriminell gruppering man föredrar.

Detta mönster visar sig nu tydligt på Stureplan där vissa krogar valt att börja ta in vakter av mindre nogräknad bakgrund. Det beskrivs av polisen som ett resultat av att kriminella grupperingar helt enkelt avskräcker andra kriminella grupperingar bättre än befintliga vakter och poliser som sällan hinner fram innan den akuta situationen är överspelad.

Och när de sedan väl tagit över dörren…

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag