Polisen kritiseras för agerandet mot misstänkta tjuven – Advokaten: ”Då blir jag mycket rädd”

Advokat Emma Persson är kritisk till Kellner som grep den misstänkta tjuven. Foto: Privat samt Twitter
  • Söndag 31 jul 2016 2016-07-31
E-post

STOCKHOLM När den lediga solbadande polisen Mikaela Kellner ingrep i Rålambshovsparken för att hålla fast en mobiltjuv fångades dramatiken på bild. Men efter att bilden publicerats av Mikaela har en kritikstorm rasat mot polisen. ”Undrar alltid hur poliser är utanför soc medier när jag ser sånt här och annat och då blir jag mkt rädd”, skriver advokaten Emma Persson på Twitter.

Den lediga, styrketränande polisen Mikaela Kellner blev hyllad över hela världen för sitt rådiga ingripande mot en mobiltjuv i Rålambshovsparken i Stockholm. Kellner publicerar själv en bild från ingripandet där hon klädd i bikini håller fast mobiltjuven på marken, något Nyheter Idag tidigare rapporterat om. Det har senare visat sig att den gripne mannen är en 21-åring från Rumänien.

Men alla var inte lika imponerade av bilden där Kellner i bikini håller fast 21-åringen. Advokat Emma Persson, som enligt sin Twitter-profil arbetar med asylrätt och brottmål, reagerar skarpt på polisens beteende där de griper den misstänkta tjuven.

”Undrar alltid hur poliser är utanför soc medier när jag ser sånt här och annat och då blir jag mkt rädd”, skriver hon på Twitter.

Flera Twitter-användare frågar Persson i sociala medier vad det är hon är kritisk till. Flera gånger svarar hon att det är polisens beteende i sociala medier hon inte gillar, varpå publiceringen av bilden där Kellner griper en misstänkt tjuv är ett av dessa beteenden. Men även polisernas åsikter är något hon har problem med, skriver hon på Twitter.

Emma får även stöd från Viktor Banke, jurist på Advokatbyrån Thomas Bodström. Han menar att det är fel att polisen, som han skriver, hånar misstänkta brottslingar.

Men de flesta som deltagit i Twitter-dramat har varit djupt kritiska till Emma Perssons utspel. Någon gick så långt att han skrev att hon är en ”samhällsparasit” och att hon gör sig bäst ”uppmald som hundmat”. Dock har den mesta kritiken handlat om vad Emma Persson egentligen menar med polisens beteende i sociala medier.

Skriver att hon har backning från rikspolischef Dan Eliasson

De flesta kritiker till Perssons utspel menar att det är helt i sin ordning att polisen publicerar bilder där de griper misstänkta brottslingar. Men Emma Persson ger sig inte i sitt Twitterkrig mot poliser som arbetar i fält. Hon berättar att rikspolischefen backar henne i hennes kamp mot poliser som stolt publicerar bilder på misstänka brottslingar som de gripit.

Nuvarande rikspolischef heter Dan Eliasson och han har gjort sig känd för att ta avstånd från SD, men även för att ömma för en mördare som dödade 22-åriga Alexandra Mezher när hon arbetade på ett asylboende. Dan Eliasson har tidigare varit statssekreterare hos Socialdemokraterna.

Även den Advokatbyrå där Viktor Banke arbetar har starka kopplingar till Socialdemokraterna då den ägs av Thomas Bodström, tidigare socialdemokratisk justitieminister. Emma Persson har själv blivit publicerad som krönikör i vänstertidningen Dagens Arena.

Var det rätt att publicera bilden där misstänkte tjuven grips?
8865 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag