Polisen kritiseras för felanvända resurser när rappare åtalas för hot mot polis

Frej Larsson. Bild: Smuliman/Wikimedia Commons
  • Torsdag 11 okt 2018 2018-10-11
E-post 9

RONNEBY Rapparen Frej Larsson åtalas för hot mot en polis efter en låttext och en bild av en guldfisk med polisens namn på Instagram. Men Hanif Bali kritiserar polisens användning av resurser för ett åtal där Larsson krävs på 5 000 kronor. 

Nu inleds rättegången mot rapparen Frej Larsson för hot mot tjänsteman. Hoten ska ha framförts genom en låttext och ett inlägg på plattformen Instagram, där rapparen lade upp en bild på en guldfisk döpt efter en polis och sade att fisken i fråga skulle filéas, enligt SVT.

Konflikten mellan Larsson och polisen inleddes med ett annat rättsfall, då Larsson friades för att ha byggt en ”gay-klubb” på rysk mark på Åland. För att fira ordnade Larsson en spelning i Stockholm, där polisen gjorde flera narkotikabeslag. Efteråt ifrågasatte en av poliserna lämpligheten i att låta Larsson uppträda, vilket väckte rapparens vrede.

Läs även: Dan Park: ”Det är alltid någon som går fram och spottar mig i ansiktet” (PLUS)

I februari greps Larsson och fick sin dator beslagtagen. Enligt artistens egna uppgifter ska material han arbetat med ha försvunnit från den beslagtagna datorn.

Larsson företräds av Viktor Banke, som i samband med gripandet av Larsson i februari ifrågasatte åtalet.

– Det är inte brottsligt, det han har gjort. Även om jag skulle vilja kan jag inte säga vad uttalandena handlar om men vi anser att det är inom ramen för hans konstnärliga verksamhet. Polismyndigheten har uppenbarligen en annan syn på det, sade Banke till Dagens Nyheter.

Bali: ”Kling och Klang verkar ha gått värdegrundskurs och blivit befordrade upp i byråkratin”

Banke är inte den enda som kritiserar utredningen mot Larsson. Även Hanif Bali kritiserar vad han anser vara ett slöseri med resurser. I en serie inlägg på Twitter jämför den moderate riksdagsledamoten utredningen mot Frej Larsson med ett annat fall, där en gängkriminell mordhotade en polis på film, vilket lades ned.

Enligt Bali har polisen lagt ned avsevärda resurser i utredningen mot Larsson, som masttömning, IP-spårning och husrannsakan. Detta för ett brott där polisen yrkar på 5 000 kronor i skadestånd. Bali skriver att han anser att polisen behöver mer resurser. Men han menar också att de resurser som finns inte ska slösas bort.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag