Polisen och kommunen skönmålar i Fagersta – rutinerad journalist sågar

Faksimil: Facebook
  • Söndag 13 okt 2019 2019-10-13
E-post 373

FAGERSTA Den bild som polis och kommun målar upp stämmer inte överens med invånarnas bild av verkligheten i Fagersta kommun. Det skriver erfarne journalisten Ola Wahlsten i en krönika för Fagersta Nyheter.

Även den lilla kommunen Fagersta i Västmanland har drabbats av den våg av otrygghet och brott som far över Sverige. Personrån under knivhot av ungdomar är numera något som är en realitet i den lilla orten.

På kommunens hemsida går polisen ut med information om det brottsförebyggande arbetet och aktuell information om brottslighet. Något man enligt Fagersta Nyheters prisade journalist Ola Wahlsten gjort ett stort nummer av.

Kommunen/polisen skriver på hemsidan om att risken att utsättas för brott av någon helt okänd är ”mycket liten”. Något som de Fagerstabor som Ola Wahlsten pratat med inte känner igen sig i.

Ola Wahlsten har pratat med företagare som lyssnat på det lokala kommunalrådet och kommunchefen vid en företagarfrukost och fått höra kritiska röster.

– Undrar om de där båda från kommunen förstår hur det verkligen är i Fagersta. Kommunalrådet bor väl på det gamla överklassområdet Andra sidan och kommunchefen flera mil från Fagersta, säger företagaren som är mycket kritisk till att kommun och polis försöker förmedla en bild av trygghet som inte stämmer för alla invånare. Han berättar för Wahlsten hur han har en bekant vars son rånats.

Ola Wahlsten skriver vidare i sin krönika:

”Verkligheten talar sitt tydliga språk att Fagersta har blivit otryggare framför allt för ungdomar. Av de rån och rånförsök som drabbat ett tiotal personer i Fagersta på kort tid är det bara ett fåtal som kommit till medias och därmed allmänhetens kännedom via polisen. Det är anhöriga som kontaktat Fagersta Nyheter och berättat vad som hänt i övriga fall.”

I samtliga fall har gärningsmännen och brottsoffer varit okända för varandra skriver Wahlsten.

Ola Wahlsten har i sin krönika sammanställt ett antal inlägg som visar att polisen i Fagersta är otillgänglig, osynlig. De tar lång tid på sig att komma när Fagerstabor ringer, om de alls kommer till brottsplatsen.

”En lång rad inlägg på Fagersta Nyheter visar hur frustrerade ortsbor ringt efter polis, men att det dröjt väldigt lång tid innan de kommit, om de överhuvud taget kommit till brottsplatsen. Vid rånförsöket natten till i lördags dröjde det två timmar.Vid rånförsöket natten till i lördags dröjde det två timmar”, skriver Ola Wahlsten.

”Det är naturligtvis mycket beklagligt att otryggheten är så stor i Fagersta, vilket Brottsförebyggande rådets senaste undersökning visat. Men att försöka inge en känsla av trygghet genom att utelämna delar av den verklighet vi lever i med knivrån och anlagda bränder, gynnar ingen”, avslutar Ola Wahlsten.

Facebooksidan Fagersta Nyheter drivs av mångårige journalisten Ola Wahlsten och finansieras av bidrag från läsare.

Ola Wahlsten var tidigare politiker för Socialdemokraterna men valde att lämna politiken. Han kommenterade det i ett mejl till konkurrenten Fagersta-Posten: ”Det går inte att kombinera dessa roller om det ska bli bra och den oberoende journalistiken är viktigast för mig.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag