Polisen om lördagens upplopp: Haft för avsikt att använda brandbomber

Det våldsamma upploppen har pågått två dagar i rad i Uppsala. Foto: Läsarbild
  • Söndag 17 jul 2016 2016-07-17
E-post

UPPSALA De våldsamma upploppen i Uppsala var väl förberedda med upplag av stenar som kastats mot polis. Men det stannar inte där, nu berättar polisen att de gjort fynd som tyder på förberedelser för att gå till attack med brandbomber. – Vi hittade tomflaskor, det luktade bensin om dem, säger polisens presstalesman Christer Nordström till Nyheter Idag.

Två dagar i rad, både på fredagen och lördagen, bröt oroligheter ut i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra i Uppsala. Polisen rubricerar händelserna som våldsamt upplopp och dramatiska videobilder som Nyheter Idag tidigare publicerat visar hur bilar står i brand samtidigt som grupper av ungdomar samlas utomhus.

Under fredagen kastades en så kallad molotovcocktail mot en buss och mycket tyder på att användningen av brandbomber var på väg att eskalera under lördagen.

– Vi hittade tomma glasflaskor. Det luktade bensin i närheten av dem, säger polisens presstalesman Christer Nordström till Nyheter Idag.

Även om det inte finns uppgifter som tyder på att brandbomber verkligen användes under lördagen var polisen utsatt för våld i samband med lördagens upplopp. Både ägg och stenar ska ha kastats mot myndigheten.

– Vi har gjort fynd som tyder på att man haft för avsikt att använda sånt här. Vi har hittat upplag av både det ena och det andra med stenar och annat.

Polisen kommer ha viss närvaro i området även under söndagen. När vi talar med Nordström klockan 18.30 berättar han att läget är lugnt i Gottsunda och Valsätra.

Artikeln har uppdaterats klockan 21.05. Nordström kontaktade Nyheter Idag efter att artikeln publicerats för att förtydliga att lukt av bensin fanns i närheten av de tomma glasflaskorna. Glasflaskorna i sig ska ha luktat alkohol, men varit tomma.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag