Polisen om sprängdegen i sandlådan: ”Inte helt nytt”

Nils Norling på Malmöpolisen. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 30 jan 2020 2020-01-30
E-post 252

MALMÖ På en skola i Malmö har barn hittat sprängdeg i sandlådan, och det är inte första gången något liknande har hänt. Det säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.
– Vi har tyvärr sett att farliga föremål ibland anträffas på eller i nära anslutning till både skolor och förskolor.

Som P4 Malmöhus tidigare rapporterat var det på måndagen som elever på Sorgenfriskolan i Malmö hittade sprängdeg i sandlådan på skolgården. Polis tillkallades och tog föremålet i beslag.

Nils Norling bekräftar uppgifterna för Nyheter Idag. Han uppger att föremålet ”allra högst troligt” innehåller någon sorts sprängdeg. Föremålet ska nu undersökas för att slå fast vad det innehåller och om man kan säkra spår.

– Det ska sägas att den här laddningen inte var apterad. Så det har inte funnits, tack och lov, någon omedelbar risk för att den skulle explodera, säger Norling.

– Vi har tyvärr sett att farliga föremål ibland anträffas på eller i nära anslutning till både skolor och förskolor. Vi har rapporter om att det har hittats kanyler, knivar och andra farliga föremål vid olika tillfällen. Så tyvärr är det inte helt nytt, det här fenomenet. Men något så pass kraftfullt som sprängdeg har vi inte sett tidigare.

Läs även: Polisen förvarnar om tillslag i Malmö – delar ut flygblad på arabiska

Man har även hittat farliga föremål på andra ställen, som källarutrymmen och vindsförråd.

– Där hittar vi inte helt sällan skarpladdade pistoler som egentligen vem som helst kan komma åt, säger Norling och påpekar att ett barn skulle kunna missta vapnet för en leksak.

– Den här kriminella koden som man vill påskina ska finnas, att ingen utomstående ska skadas och att vissa är fredade, den är i mångt och mycket bara struntprat menar jag.

Nyheter Idag frågar varför någon skulle få för sig att exempelvis lägga sprängdeg i en sandlåda.

– Mycket möjligt att man inte reflekterar över exakt var man är någonstans. Det är bara spekulationer från min sida, men ofta handlar det om att man inte vill ha det olagliga godset på sig eller direkt i anslutning där man bor, säger Norling.

– Det är nog svårt att hitta ett sämre omdöme hos någon person än en som tycker att en skolgård eller liknande är en bra plats att lägga det här på.

Läs även: Jimmie Åkesson till Morgan Johansson: ”Om inte du har upptäckt det så är Sverige fullt”

Lyssna: ”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag