Polisen: Pilbågsmannen har haft kopplingar till radikala miljöer

Polischefen Ole Bredrup Sæverud. Foto: Faksimil SVT
  • Torsdag 14 okt 2021 2021-10-14
E-post

KONGSBERG En 37-årig dansk medborgare misstänks ha skjutit ihjäl minst fem personer med pilbåge i norska Kongsberg. På en presskonferens på torsdagen berättade polisen att mannen har haft kopplingar till radikala miljöer.

Det var vid 18-tiden på onsdagskvällen som mannen utförde ett vansinnesdåd i de centrala delarna av staden Kongsberg. Beväpnad med bland annat en pilbåge gick han omkring och sköt ned människor innan han stoppades av polisen.

Fem personer, fyra kvinnor och en man, dödades och två personer skadades allvarligt. De avlidna var mellan 50 och 70 år gamla.

SVT rapporterar att den gripne 37-åringen har erkänt omständigheterna kring våldsdådet. Han är dansk medborgare men har bott i Kongsberg i flera år och är känd av polisen sedan tidigare.

På polisens presskonferens berättade polischefen Ole Bredrup Sæverud att allt tyder på att mannen agerade ensam. Några minuter efter det första larmet fick en polispatrull syn på gärningsmannen som dock sköt pilar mot poliserna och lyckades komma undan.

Först efter en dryg halvtimme kunde mannen slutligen gripas.

– Utifrån det vi vet nu framstår det som klart att troligen alla dödades efter att polisen varit i kontakt med gärningsmannen första gången, sade Ole Bredrup Sæverud.

Han berättade att 37-åringen har konverterat till islam samt att han har radikaliserats och haft kopplingar till radikala miljöer. Vad gäller mannens motiv är det inte klarlagt men polisen undersöker om det kan röra sig om en terrorattack.

– Polisen har tidigare varit i kontakt med mannen. Det har tidigare funnits omständigheter som tytt på att han har varit knuten till radikalisering, sade Ole Bredrup Sæverud enligt SVT.

Under torsdagen har den norska säkerhetspolisen meddelat att dådet i nuläget framstår som en terrorhandling. 37-åringen var också känd av säkerhetspolisen sedan tidigare, men man ger inga detaljer om detta.

Texten kan uppdateras.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag