Polisen putsar statistiken – väljer att prioritera trafikbrott

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 10 Dec 2019 2019-12-10
E-post 2339

STOCKHOLM Medan året går mot sitt slut har polisen fått bråttom att bättra på statistiken över utredda ärenden. Därför uppmanas nu poliser i yttre tjänst att satsa på ”snabbutredda” ärenden som trafikbrott, rapporterar Aftonbladet.

Ringa narkotikabrott, olovliga körningar och andra trafikförseelser är några av de brott som polisledningen vill prioritera för att snygga till statistiken, uppger Aftonbladet. Tidningen har tagit del av ett mejl där poliser i område Nord i Stockholm informeras om målet:

”Nedbrutet på varje lokalpolisområde behöver samtliga redovisa flera ärenden [till åklagare, reds anm] innan årets slut. Därav uppmuntrar vi nu alla yttre grupper inom vårt eget lokalpolisområde att hålla ögonen öppna efter snabbutredda ärenden”.

Läs även: Fortsatta attacker mot polisen i Trollhättan – bombarderas med stenar

Aftonbladet erfar att poliser kallas in för att jobba övertid med bland annat stora trafikrazzior. Insatsen, som beskrivs som en ”pinnjakt”, får kritik av poliser i yttre tjänst.

– Antalet poliser är ytterst begränsat och ändå väljer man att lägga pengar och tid på att fila på statistik. Det finns helt enkelt inte poliser som kan producera det som ledningen önskar utan man lockar då med övertid och det ska skattebetalarna stå för, säger en polis till Aftonbladet.

Läs även: Heberlein: Smutskastandet av högern är socialdemokratins dödsryckningar

Patrick Ungsäter, chef för polisområde Nord, förnekar att ”pinnjakten” skulle påverka polisens arbete med grova brott.

”Vi har de senaste åren satsat betydande resurser på att bekämpa den grova organiserade brottsligheten och den satsningen fortsätter kraftfullt både nationellt, regionalt och lokalt. Det vi gör kortsiktigt för att klara våra mål ska också vara bra långsiktigt för att få en hållbar verksamhet över tid. Det är inte antingen eller utan både och samtidigt”, skriver Ungsäter i ett mejl till Aftonbladet.

Läs även: Bodde redan i Sverige med familj och uppehållstillstånd – fick asyl som ensamkommande barn under falsk identitet

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag