Polisen säker på att masten saboterats – Försvarsbloggare: Utrustning stals från Teracom

Ungdomarna som klättrade i masten är inte misstänkta för att ha saboterat den. Samtidigt är polisen säkra på att den utsatts för sabotage, frågan är av vem eller vilka? Foto: Wikimedia Commons samt Faksimil ur video
  • Måndag 16 maj 2016 2016-05-16
E-post 184

BORÅS Polisen är nu helt säkra på att Häglaredsmasten har rasat som en följd av sabotage. Samtidigt har de ungdomar som syns i en video där de klättrar i masten förhörts, men de förefaller vara oskyldiga. – Misstankarna om sabotage har stärkts, säger polisens presstalesman Jenny Widén till Nyheter Idag.

Omständigheterna runt den 332 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås som har rasat blir allt mer märkliga. Flera medier rapporterar att polisen är säkra på att den inte rasat till följd av en olycka, uppgifter som den tekniska undersökningen på platsen ska visa. Samtidigt är polisens presstalesman Jenny Widén förtegen om detaljer när Nyheter Idag når henne över telefon.

– Det har gjorts en teknisk undersökning på platsen och misstankarna om sabotage har stärkts. Det är det vi jobbar utifrån.

Ungdomarna förefaller vara oskyldiga till sabotaget

Tidigt under måndagen berättade Nyheter Idag, först av alla medier i Sverige, att en video publicerats på Youtube där en grupp maskerade personer klättrar i masten. Videon publicerades för bara fyra dagar sedan och när Nyheter Idag kontaktade polisen var detta uppgifter de då inte kände till.

Under dagen har polisen talat med ungdomarna och enligt Widén kan de avföras från eventuella misstankar om sabotage.

– De här unga killarna som hade klättrat i masten är inte misstänkte för sabotaget. De har blivit förhörda under dagen och de är misstänkta för olaga intrång, men det finns inget som tyder på att de skulle ha med själva sabotaget att göra.

När ni säger sabotage, ni menar att någon med avsikt har gjort så att masten har rasat?

– Ja, svarar Widén kort i telefonen.

Wilderäng: ”Uniformer stals från Teracom”

I sociala medier och på bloggar förekommer spekulationer och diskussioner om vem som kan ha ett intresse av att sabotera den här typen av infrastruktur. Författaren Lars Wilderäng, som bloggar i frågor om försvar och krisberedskap, poängterar att han för en månad sedan, den 15 april, berättade att uniformer och annan utrustning hade stulits från Teracom – det statliga bolag som äger och driver den här typen av master.

Med anledning av stölden gick polisen ut med ett internt meddelande där de varnade specifikt för att utrustningen kan användas för att genomföra sabotage, berättar Wilderäng.

”I mellansverige har det stulits utrustning som kan användas för att inge förtroende eller utföra sabotage med mera. Enligt uppgifter från Fortifikationsverket har det i mellansverige stulits Rakeapparater, klätterutrustning och Teracomoveraller. Så om du påträffar personer under onormala förhållanden som är klädda sådana overaller och/eller har klätterutrustning och Rakelapparater, glöm inte att kontrollera legitimationer och annat som kan visa vad det är för personer du har att göra med”, ska meddelandet lyda enligt Wilderäng.

I sociala medier och på olika forum diskuteras ämnet flitigt. På forumet Flashback spekulerar en användare i att det kan vara en ryss som vill hämnas för att Ryssland förlorade i Eurovision Song Contest. En annan menar att man bör döpa om platsen till ”masthugget”.

Andra, mer seriösa kommentarer, funderar på om det kan vara personer som tidigare ägnat sig åt att fälla master i Sverige. Enligt Aftonbladet arbetar polisen efter tre hypoteser om att det kan vara ett pojkstreck, rättshaverister eller ett internationellt spår. Wilderäng poängterar att i masten, som är ett skyddsobjekt, fanns utrustning för kommunikation både för civilt och militärt bruk samt även utrustning för polisens kommunikation över det digitala radionätet Rakel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag