Polisen skämtade om lättkränkta människor – Då blev twitterprofiler kränkta

Människor på twitter blev kränkta över polisens lättkränkthetsrapport. Foto: Twitter / Nyheter Idag
  • Onsdag 30 Nov 2016 2016-11-30
E-post 1479

STOCKHOLM En skämtsam blankett för att fylla i ”lättkränkthetsrapport” från polisen på Södermalm var så pass kränkande att polisen raderade tweeten. ”Vi trodde det uppenbara skämtet skulle framgå. Men vi hade fel och tar bort tweeten. Beklagligt att vi gjorde folk upprörda”, skriver nu polisen till alla människor som kände sig kränkta.

Det började med en tweet från Twitterkontot som tillhör yttre befäl på Södermalm. I tweeten publicerades en bild på en blankett med rubrik ”lättkränkthetsrapport”. Där får man svara på frågor som ”vad orsakade kränkningen” och kryssa i alternativ som ”någon postade den” eller ”kränkande bild på nätet”.

På raden efter ställs frågan ”krävdes en servett för tårarna?”. Till den frågan kan man fylla i antingen ”ja” eller ”nej”. Vidare ställs frågan ”tror du att du kan komma över detta?” varpå man kan svara ”ja”, ”nej”, eller ”jag förstår inte frågan”.

Och slutligen finns ett flertal alternativ man kan kryssa i för att ange själva orsaken till rapporten. Ett av alternativen är ”jag är pryd”. Ett annat alternativ lyder ”jag är idiot”. Man kan även kryssa i ”livet är så orättvist” och om inte den passar finns även alternativet ”ingen gillade mina selfies idag”.

Blev kränkta av blanketten

Men skämtet från polisens sida föll inte i god jord. En rad twitteranvändare reagerade kraftigt och menade att skämtet var opassande. En av de som reagerar är Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg som skriver att ”polisens hån speglar nog tyvärr den syn som finns. Journalister och andra som hotas har sig själva att skylla”.

Andra tycker att reaktionerna är alldeles överdrivna och att man måste kunna skoja om lättkränkthet.

Men polisen backade efter alla reaktionerna och konstaterar att det är ”beklagligt att vi gjorde folk upprörda”.

Blev du kränkt?
3352 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag