Polisen som riskerade livet i Rinkeby utreds för brott: Sköt med pistol mot stenkastarna

Det var totalt kaos i Rinkeby. Foto: Nyheter Idag samt Facebook
  • Torsdag 23 feb 2017 2017-02-23
E-post 4589

STOCKHOLM Åklagare har inlett en förundersökning mot den polisman som tvingades avfyra sitt tjänstevapen i samband med att polisen utsattes för stenkastning i ett våldsamt upplopp. – Det var stenkastning och de hamnade i en väldigt trängd situation där ett flertal personer gick till gemensamt angrepp och kastade sten. De kände sig väldigt utsatta och hotade, förklarade tidigare Stockholmspolisens vakthavande befäl Sylvia Odin för Aftonbladet.

Flera fall av våldsamt upplopp, stenkastning, bilbränder, rån, plundring, skadegörelse och totalt kaos var scenerna som mötte polisen när de larmades ut till Rinkeby på måndagen. Det föregicks bland annat av att en polis blev så pass trängd mellan sin bil och stenkastare att denne tvingades skjuta verkanseld för att freda sig. Trots detta blev en polis träffad av en sten i armen och skadades lindrigt.

Det rapporterar Aftonbladet under tisdagen när de talar med Stockholmspolisens vakthavande befäl Sylvia Odin.

–Det var stenkastning och de hamnade i en väldigt trängd situation där ett flertal personer gick till gemensamt angrepp och kastade sten. De kände sig väldigt utsatta och hotade, säger hon till tidningen.

Polisen som sköt verkanseld utreds nu av åklagare för brottet misstänkt tjänstefel. Det rapporterar SVT Nyheter som talat med Elisabeth Brandt, kammaråklagare vis Särskilda åklagarkammaren.

– Jag kan inte säga så mycket eftersom förundersökningen är i inledningsskedet. Men det är skottet från polisen som det gäller, säger Brandt.

Kraften från en kastad sten i storlek av en gatsten är tillräcklig för att skada en människa allvarligt, eller i värsta fall döda en människa. Att polisen skjuter verkanseld, alltså skjuter med syftet att träffa, är ovanligt. Enligt uppgifter i medier finns inga tecken på att polisen träffade någon våldsverkare när denne sköt.

Om polisen åtalas och senare döms kan denne riskera böter eller i värsta fall fängelse för att ha avlossat ett skott med tjänstevapnet mot stenkastarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag