Polisen står på sig – ”Det var ammoniak”

  • Måndag 25 aug 2014 2014-08-25
E-post 0

LIMHAMNPROTESTERNA I lördags uppgav polisen att demonstranterna som samlats för att protestera mot Svenskarnas partis torgmöte orsakade upplopp och attackerade polis och ambulans med gatstenar och ammoniakfyllda ballonger. Nu skriver flera tidningar att uppgifterna var osanna. Det stämmer inte, enligt polisen. – Enbart två uppgifter blev fel, hävdar polisen.

Efter att polisens insats i Limhamn kritiserats av medier och motdemonstranter påstår flera tidningar att polisen backar från de tidigare uppgifterna. Det är en sanning med modifikation. Susanna Trehörning på polisen säger till Nyheter Idag att det enbart är två uppgifter som blivit felaktiga.

– Vi har skrivit att ambulansen blivit angripen och vi har använt ett felaktigt ord. Vi borde ha använt ordet ”ansatt” istället. Det var väldigt mycket folk och det var en svår situation och det pågick ju ett våldsamt upplopp och därför var det svårt att komma in. Men vad vi har fått uppgifter om nu är att ingen i ambulanspersonalen blev fysiskt angripen, säger Susanna Trehörning.

Men stämmer det att de behövde poliseskort för att komma in på området?

– Ja det stämmer, men det berodde inte på att folk angrep ambulansen utan på att det var så mycket folk, helt enkelt. Vi fick en uppfattning om att de hade svårt att komma in.

Den andra felaktiga uppgiften var att det skulle ha kastats gatsten.

– Det var det andra vi var för snabba med att informera om. Det var en oerhört komplex och stundvis rörig händelse och vi fick uppgifter från en polis om att någon höll på att bryta gatsten. Så det skedde ett missförstånd. Det kan ha varit så att man helt enkelt avbröt det när polisen kom till platsen, säger hon.

Samtidigt var det så att demonstranterna bemötte poliserna med våld, säger hon.

– Det var ju så att poliserna och ryttarna blev bekastade med sten, pyroteknik och petflaskor och plastpåsar med en vätska som vi har konstaterat var ammoniak.

Det tar ni inte tillbaka?

– Nej, vi hävdar fortfarande att det var så, säger Susanna Trehörning.

Hon förklarar att händelseförloppet i övrigt har beskrivits korrekt redan under lördagen.

– Det var ett våldsamt upplopp och vi möttes av våld och ett stort antal personer som försökte ta sig in på våra avspärrade områden, det är inte tu tal om den saken. Det är bara det att vi har använt felaktiga ord.

Hon menar att det lätt kan uppstå misstag av det här slaget.

– Det är ju lite vår ambition att tidigt komma ut med relevant information om vad som händer, och då kan det bli något sånt misstag vid en sådan här situation, säger Susanna Trehörning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag