Polisen stoppade Paludan – hyllades med blommor av syrier: ”Står på vår sida”

Bild: Niklas Luks/NkpgNews/Faksimil Facebook
  • Söndag 24 apr 2022 2022-04-24
E-post 819

Efter att polisen i Borås gav Rasmus Paludan avslag på ansökan om en allmän sammankomst blev lördagen lugn i stadsdelen Norrby. Istället för att attackeras med gatsten fick polis på plats dessutom blommor av invånare som tack för att de stoppat Paludan.

Polisen i Borås avslog Rasmus Paludans ansökan om tillstånd för en allmän sammankomst i det särskilt utsatta området Norrby. Polisens kommenderingschef Emelie Kullmyr kritiserade dessutom Paludan när hon kommenterade beslutet.

– Polisens uppdrag är att trygga säkerheten och det ska vi göra, men alla goda krafter behöver hjälpas åt för att behålla lugn och ordning. Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken, sade Kullmyr.

Läs även: Paludan lovar bränna koran i Borås trots avslag från polisen

Rasmus Paludan lovade att ändå komma till Norrby för att bränna en koran under helgen i ett inlägg på Facebook.

– Det jag tänker göra nu, det är att komma utan att få tillstånd. För det är ju så att det får man i Sverige. Man får demonstrera utan tillstånd, sade Paludan bland annat.

Men på lördagen rapporterade Expressen att det var lugnt i Norrby trots att hundratals invånare samlats i stadens centrum. Bland annat gav syriern Yahya Alheraky polisen som var på plats blommor som tack för att de vägrat Paludan tillstånd.

– Vi ska ge blommor även till Borås stad. Vi känner att polisen och kommunen står på vår sida och gör det som är rätt, vi står på deras sida också, säger han till Expressen.

Hans vän Basem Rjouleh, som också är från Syrien, menar att koranbränning borde vara förbjudet.

– Det här handlar inte om yttrandefrihet. Om jag skulle spela hög musik här i området i natt så att hela området hör, då skulle polisen komma och fråga mig vad jag gör. Ska jag säga att det är min yttrandefrihet? Nej så klart inte eftersom det stör alla grannar. Det här är samma sak, det stör oss som bor här på samma sätt, sa han till Expressen.

Läs även: Jättebråket på Norrby – journalisthot och våld mot polis

Moustafa Chit som är på plats med fru och barn menar att polisen ”gjort sitt jobb” genom att neka Paludan tillstånd.

– Vad vinner han på att bränna Koranen? Det kostar skattepengar som kan gå till sjukvården eller skolan. Det är fel att han får tillstånd för det. Min son är också här och jag har sagt till honom att inte göra något våldsamt, säger han.

På plats i centrum på lördagen fanns också uppbruten gatsten och en grupp maskerade män som vägrade prata med Expressens reporter.

– Vad jag gör här? Det har du inte med att göra, säger en av de maskerade männen och instruerar sedan andra om att ”ingen får prata med dem”.

Läs även: Åklagare: ”Om mamma är med och kastar sten – vad lär sig barnen?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag