Polisen: Sugardejting är förklädd prostitution

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 14 sep 2017 2017-09-14
E-post 37

STOCKHOLM Så kallad ”sugardejting” handlar om sexhandel. Det menar Simon Häggström, kriminalinspektör på polisens nationella operativa avdelning. – Vi kan tydligt se att det rör sig om förklädd prostitution, säger han.

Fenomenet med sugardejting har fått allt mer medial uppmärksamhet senaste tiden. Senast idag på morgonen då en chef på Sveriges Television avslöjades med att ha velat köpa sex av en minderårig flicka på en sugardejting-sajt.

Med sugardejting menas att en äldre person, oftast en man, betalar för sällskap med en yngre person som för det mesta är en kvinna. Betalningen kan exempelvis ske i form av gåvor, påkostade middagar eller med pengar. De flesta männen förväntar sig sex i utbyte mot gåvorna eller pengarna.

Simon Häggström är kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

– Vi kan tydligt se att det rör sig om förklädd prostitution. I slutändan är det sex man vill åt från köparens sida, säger han.

Polisen har börjat titta på de så kallade sugardejting-sajter som dykt upp på internet och upptäckt att många av dem som söker sig dit är minderåriga.

– Sedan vi på allvar började övervaka och kontrollera dessa sajter har vi kommit i kontakt med pojkar och flickor som varit så unga som 13 år när de debuterat på dessa sidor, berättar Häggström.

Sajterna man tittar på försöker ofta friskriva sig från ansvar genom att påpeka att eskortverksamhet eller sexhandel inte är tillåtet på dem. Men polisen menar att sugardejting-sajterna normaliserar prostitution. Många av de yngre personer som blir medlemmar på sajterna lider av psykisk ohälsa, har tidigare utsatts för sexuella övergrepp eller lockas av att tjäna snabba pengar.

– Det kanske finns de som bara letar efter middagssällskap eller någon att gå ut och shoppa med men de är i minoritet. Bland männen, de så kallade sugardaddies, finns många sexköpare. De är så pass många att det är ett stort problem på dessa sidor, säger Simon Häggström.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag