Polisen tar tillbaka påstående om kristen extremism i utsatta områden

Inget problem med kristna extremister som Ku Klux Klan i svenska förorter. Bild: Wikimedia Commons
  • Tisdag 11 jun 2019 2019-06-11
E-post 469

En polischef påstod i en intervju med Sveriges Radio att problemen med religiös extremism i förorten handlar om alla religioner, inklusive kristendom. Nu backar polisen från påståendet.

I polisens rapport över utsatta områden nämns bland annat religiös extremism och fundamentalism som ett problem. I intervju i ”Studio ett” på Sveriges Radio fick Mats Löfving, chef på nationella operativa avdelningen (NOA), frågan om det främst rörde sig om muslimsk extremism.

Läs även: Här är polisens nya lista över utsatta områden

– Det handlar om all form av religion, svarade Löfving.

SR:s reporter frågade då om det även rörde sig om kristna, hinduer och buddhister.

– Ja, precis. Vi ser tillsammans med säkerhetspolisen att olika former av rekrytering, olika former av att föra unga människor mot extremistiska åsikter är starkare i utsatta områden än generellt i samhället, svarade Löfving.

Men när den kristna tidningen Dagen kontaktade polisens pressinformatör Katarina Friskman tog hon tillbaka Löfvings uttalande.

– Det gick lite fort där i direktsändning. Det finns ingen direkt kristen extremism att tala om. Det är ingen fråga för polisen, säger Friskman till Dagen.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag