Polisen tystlåten om attacken mot synagogan i Göteborg

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 10 dec 2017 2017-12-10
E-post 366

GÖTEBORG Under lördagskvällen attackerades en synagoga i Göteborg med brinnande föremål. Inuti byggnaden befann sig människor som tvingades söka skydd. Uppgifter gör gällande att så många som ett tiotal personer deltog i attacken och hittills har polisen anhållit tre personer misstänkta för händelsen. Polisen är tystlåten om detaljer runt händelsen.

Efter att en synagoga i Göteborg attackerades med brinnande föremål på lördagskvällen har flera debattörer kopplat händelsen till infekterade konflikten mellan Israel och Palestina. Efter att USA:s president Donald Trump lät meddela att USA flyttar sin ambassad till Jerusalem, och därmed erkänner Jerusalem som Israels huvudstad, har starka protester brutit ut världen över.

Även i Sverige har känslorna gått varma. I Malmö har grupper med palestinska flaggor skanderat hat och hot mot judar tidigare i veckan. Men om attacken i Göteborg beror på samma sak är ännu tidigt att säga. Det menar polisens presstalesperson Ulla Brehm när Nyheter Idag talar med henne.

– Vi har sagt som så att vi ska göra färdigt våra förhör med de här unga männen innan vi går ut med några idéer om vad som ligger bakom. De kommer att höras idag, därför kan vi inte spekulera i det.

Identiteten på de anhållna ska vara fastställd och polisen har tagit del av videomaterial som binder de anhållna till platsen. Det kan bli fler anhållna, uppgifter gör gällande att fler personer kan ha varit delaktiga i attacken mot synagogan, möjligen så många som ett tiotal personer.

Brehm har ingen information om det skanderats eller sagts något i samband med attacken.

– Du är den första som frågar, och då ska du veta att det är många som har ringt och frågat mycket i dag.

Vilka frågor får du?

– Den vanligaste frågan är varför och sen är det varifrån kommer männen, är det från Göteborg eller från något annat land. Man frågar även om brottsrubriken, om det kan bli någon form av hatbrott. Men det är för tidigt att säga.

Överlag är polisen mycket tystlåten och vill inte ge någon närmare information om de personer som är anhållna, eller eventuellt motiv bakom attacken. Polisen behöver helt enkelt få en klar bild över händelsen innan de kan ge närmare detaljer.

– Det är klart att alla de här oroligheterna i världen, vi kan ju inte ta noll hänsyn till det, det kan ju beröra oss lika mycket som andra. Men vi försöker att få en klarare bild efter de här förhören, säger Brehm.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag