Polisen vägrar förklara vad som menas med mörka krafter: ”Tolka det som du vill”

Många vill veta vad som menas med "mörka krafter", men något svar fick vi inte. Foto: Faksimil Twitter / Läsarbild
  • Tisdag 11 aug 2015 2015-08-11
E-post 4448

VÄSTERÅS Ett citat av polisens kommenderingschef Per Ågren, med anledning av det brutala knivdådet på ett IKEA-varuhus som krävde två människors liv, har blivit en snackis i sociala medier. Men när Nyheter Idag ber polisen om ett förtydligande utspelar sig ett märkligt samtal. – Vad är syftet med det här. Ska du ha en diskussion om det här? frågar sig polisens pressekreterare Victoria Holmgren.

Under tisdagen stod det klart att de personer polisen satt i förvar, misstänkta för det dödliga knivdramat på ett Ikea-varuhus i Västerås, bor på ett asylboende i Arboga. Samtidigt har en hätsk debatt brutit ut i sociala medier med anledning av det brutala dådet och flera människor uttrycker en oro.

Enligt en artikel hos Svenska Dagbladet fokuserar polisen nu på att skydda asylboendet, trots att det enligt polisen själva inte finns en konkret hotbild. Kommenderingschef Per Ågren förklarar bakgrunden något spekulativt.

– Det är klart att mörka krafter möjligen använder det här på felaktiga sätt, säger han till TT enligt Svenska Dagbladet.

Citatet har blivit en snackis i sociala medier

Ågrens citat om ”mörka krafter” och att ”använder det här på felaktiga sätt” skapade stor diskussion i sociala medier. Att döma av kommentarer på twitter tolkar användare in olika saker i vad som Ågren egentligen syftat på. Till och med en Stockholmspolis raljerade över citatet i en tweet och flera användare i sociala medier, inte minst twitter, frågar sig vad som egentligen avses med ”mörka krafter” samt ”använder det här på ett felaktigt sätt”.

Polisens pressekreterare: ”Vad är syftet med det här?”

Nyheter Idag ringde till polisens pressekreterare Victoria Holmgren för att få ett förtydligande av citatet som just nu sprids och diskuteras i sociala medier. Men när vi försöker förklara ärendet vägrar Holmgren ge något rakt svar, istället spårar samtalet ur efter några minuter.

– Det kan du väl lista ut själv. Du kan väl tolka det som du vill, säger Holmgren på frågan om vad som menas med ”mörka krafter”.

Men jag kan väl inte lägga ord i munnen på en myndighet? Jag får väl ställa frågan till er?

– Du är ju reporter säger du, då skriver du väl vad du vill?

Ja, men jag ställer frågor. Jag lägger inte ord i munnen på dig. Utan jag ställer frågan, vad menas med ”mörka krafter” och vad menas med att använda det här på felaktigt sätt?

– Jo, fast nu frågar jag dig återigen. Vad är syftet med det här? Ska du bara ha en diskussion om det här?

Nej, det har ett väldigt stort allmänintresse.

– Ja, fast allmänintresse. Håller du på med en artikel? Har du konkreta frågor?

Ja, jag har ställt två konkreta frågor. Vad menar polisen med ”mörka krafter” och att ”använda det här på felaktigt sätt”?

– Jag har… vi har besvarat det här. Per Ågren besvarade det här idag. Och om du har åsikter och vill ha en diskussion om det Per Ågren sade, då har jag inte tid med dig just nu. Du ringer på ett pressnummer.

Ja, jag ringer till ett pressnummer. De här frågorna är väldigt relevanta och det är många som ställer sig de här frågorna.

– Skratta inte åt mig.

Jag får ju inget svar från dig? Du säger att du svarar men det kommer ju inget svar?

– Skratta inte åt mig och ringa och vara otrevlig.

Jag är inte otrevlig på något sätt…

– Då avslutar jag det här samtalet, säger Victoria Holmgren varpå samtalet sedan avslutas.

Nedan kan du höra hela samtalet från början till slut med polisen i Västerås

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag