Polisen varnar för bedragare

Bild: Rupixen.com/unsplash
  • Tisdag 1 jun 2021 2021-06-01
E-post 0

STOCKHOLM Nu varnar polisen i Region Stockholm för bedragare som ringer och utger sig för att vara från bankens säkerhetsavdelning. Efter samtalet kommer en person och hämtar kort och kod i bostaden, och de riktar in sig på äldre personer, skriver polisen på sin hemsida.

Anmälningarna om bedrägerier och bedrägeriförsök har kommit från hela länet. Bland annat haren kvinna i 90-årsåldern, som bor i Upplands Väsby kommun, blivit av med kontokort och smycket till ett värde av 50 000 kronor, medan en kvinna i 95-årsåldern som bor i Hägersten blev bestulen på 15 000 sedan en bedragare lurat av henne kontokort med tillhörande kod.

– Bedragare anpassar sig till det som sker i samhället och är väldigt duktiga på att inge förtroende. De använder sig att flera olika sätt för att komma in till äldre personer men om du är lite mer besvärlig och jobbig kan du försvåra ordentligt för personen som försöker lura dig, säger Fanny Göthberg vid bedrägerisektionen för polisen i region Stockholm i en kommentar.

Polisen: Här är några av de sätt som används för att lura brottsoffer
  • Vishing (voice phising- falska telefonsamtal) Innebär att flera gärningspersoner begår bedrägerier genom att kontakta – i huvudsak- äldre personer, och utge sig för att ringa från deras bank, polisen eller annan myndighet.
  • Fysisk vishing- är som ovan ett telefonsamtal där man genom social manipulation förmår den uppringde att under telefonsamtalet utge sin pinkod och därefter ”överlämna bankkort” till en gärningsperson som åker hem till brottsoffret.
  • Bedragare utger sig för att vara hantverkare eller fastighetsskötare som ska kontrollera något i bostaden. Inne i bostaden stjäl personen eller en medgärningsperson brottsoffrets värdesaker.
  • Bedragare låtsas att de vill lämna ett meddelande till någon av dina grannar som inte är hemma. När brottsoffret hämtar t ex en penna tar personen, eller en medgärningsperson, sig in i bostaden och stjäler värdesaker.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag