Polisen varnar för bitcoinbedrägeri

  • Torsdag 28 Dec 2017 2017-12-28
E-post 1

SVERIGE  Polisen varnar för ökad grad av bitcoinbedrägeri. Bitcoininnehavare blir uppringda av bedragare som ber om innehavarnas kontouppgifter.
– Ofta märker personen inte att den är lurad på flera månader eftersom man tror att man låter pengarna växa. Men när man ska plocka ut så går inte det, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter

Kryptovalutan bitcoin har fullkomligt exploderat i värde det senaste året, varpå tusentals svenskar valt att investera i den.

Nu rapporterar Aftonbladet att polisen varnar för bitcoinbedrägeri.

Ett hundratal fall har rapporterats där bedragare ringt upp bitcoin-innehavare och frågat om kontouppgifter i syfte att tillhandahålla verktyg som möjliggör för innehavarna att se hur mycket deras pengar växer.

I samband med att personer lämnat ut sina kontouppgifter så har bedragarna använt dessa till att länsa bitcoininnehavarnas konton. Det märks dock inte på direkten att kontona länsats, istället kan personerna, via bedragarnas falska hemsidor, se hur deras pengar växer. Det är först när bitcoininnehavarna ska ta ut sina bitcoins som de upptäcker att pengarna inte längre finns där.

– Man luras in i en falsk verklighet. Ofta märker personen inte att den är lurad på flera månader eftersom man tror att man låter pengarna växa. Men när man ska plocka ut så går inte det, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

Oftast är det utländska nummer som bedragarna ringer ifrån.

– Men det kan förekomma svenska nummer också, från personer som egentligen sitter i ett annat land. Det är en del i att vilseleda, att se ut som att man är närmare, säger Lotta Mauritzson.

Mauritzson varnar svenskar som planerar att investera i bitcoin, hon uppmanar människor att kolla Finansinspektions varningslista innan de slår till. FI har en lista på vilka som har tillstånd att erbjuda finansiella tjänster.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag