Polisen varnar för fortsatt våld på Järvafältet

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 4 aug 2023 2023-08-04
E-post

Polisen har dragit in demonstrationstillståndet för de regimkritiska eritreanska demonstranterna mot en festival på Järvafältet efter gårdagens våldsamma upplopp, men varnar för att våldet trots det kan komma att fortsätta.

– Vi befarar fortsatt oroligheter och kommer att vara på plats i dag också, men med en större resurs från start än vad vi hade i går, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen, till Expressen.

Trots den större resursen kommer polisen inte kunna garantera säkerheten för de som är på plats på Järvafältet, där den eritreanska festivalen fortsätter.

– Uppstår det upplopp även i dag så kan vi inte göra det. Då ska man helst inte vara där som allmänhet. Men det är ett beslut som man måste ta själv, om man vill gå dit eller röra sig i området eller inte, säger Daniel Wikdahl till Expressen.

Polisen var förberedda på att risken för bråk mellan festivaldeltagare och motdemonstranter redan på torsdagen, men togs på sängen av motdemonstranternas våldskapital.

– Nu räckte ju inte vår resurs till för att hålla personerna kvar på platsen och motverka brott och vi var inte förberedda på att de skulle ha ett sådant våldskapital som man ändå hade, säger Daniel Wikdahl.

Enligt uppgift till Expressen är ”busslaster” med regimkritiska eritreaner på väg från Nederländerna för att delta i de numera olagliga demonstrationerna mot den regimtrogna festivalen.

– Vi har nåtts av samma uppgifter, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen Region Syd, till Expressen och fortsätter:

– Och är det så så kommer de bli tagna för kontroll enligt utlänningslagen precis som alla andra resenärer kan bli. Det gör vi i vanliga fall. Det samarbetet intensifieras och vi är medvetna om det som hänt i Stockholm.

Sammanlagt 55 personer skadades under torsdagens upplopp. 15 skadades så allvarligt att de behövde sjukhusvård, av dem vårdas 14 fortfarande på sjukhus på fredagen.

Läs även: 55 skadade under slaget på Järvafältet – hundratals släppta av polis

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag