Polisen vill rekrytera fler med utländsk bakgrund: ”Kulturkompetens”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 22 jan 2020 2020-01-22
E-post 4189

SVERIGE Regeringen har sagt att polisen behöver fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund, men mångfaldsarbetet går trögt. Av de som antogs till utbildningarna i höstas hade knappt tio procent utländsk bakgrund, rapporterar P4 Stockholm.

Regeringen har bestämt att Polismyndigheten ska rekrytera fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund, men det har visat sig besvärligt.

Var fjärde som sökte till polisutbildningarna i höstas hade utländsk bakgrund, men bara knappt tio procent av de som antogs tillhörde den här gruppen. Drygt två procent var kvinnor med utländsk bakgrund.

Att så många med utländsk bakgrund får nobben beror främst på att deras betyg inte räcker till, men också att de inte når upp till de språkliga kraven och ”övriga antagningskriterier”, uppger P4 Stockholm.

Läs även: Hennes son attackerades av gäng – efter att polisen nobbat ordningsvakter: ”Man lyssnar inte på medborgarna”

Ansvarige polismästaren Max Lutteman tycker att det behövs mer mångfald i organisationen.

– Nästan 30 procent av Sveriges befolkning består av personer med utländsk bakgrund, och vi behöver de kompetenserna, säger han till radion.

– Det är språk, men också det jag kallar ”kulturkompetens”. Om man jobbar som utredare och det finns personer i utredningen som kommer från en viss kultur, så kan man ha nytta av att kunna den kulturen för att veta hur man ska hantera det här ärendet.

I nuläget är det inte aktuellt att sänka antagningskraven för att öka mångfalden. I stället arbetar polisen med att locka nya sökande på mässor och andra evenemang.

Läs även: Mats Bergh: Springares bok ger oroväckande bild av Polisens inre

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag